Vidíme Vás, Říčany!

29. 10. 2022

Již brzy se město Říčany rozsvítí. „Vidíme Vás, Říčany!“ Pilotní projekt v České republice, který je zaměřen na významné zvýšení bezpečnosti v noci a v podmínkách s horšenou viditelností. Projekt je založen na české technologii SUNFIBRE®, která aktivně svítí a tím nespoléhá pouze na refl ektované světlo. Tato technologie, která vznikla na Technické univerzitě v Liberci, je nyní zapracovaná do svítících vest a dalších produktů. Chrání všechny od dětí přes sportovce, pracovníky na stavbách, až po záchranáře a další skupiny, které se starají o bezpečnost a pořádek. Nyní poprvé seznamujeme veřejnost s touto technologii v jednom městě.

Vybrali jsme si pro náš projekt Vaše město. Říčany byly zvoleny již po několikáté nejlepším místem pro život v Česku. A to není náhodou – dlouhodobě vedení města i občané přinášejí a realizují projekty na podporu bezpečnosti a kvality života. Na tuto tradici a inovace chceme právě s tímto projektem navázat. Přesný průběh nyní dojednáváme. Vše ve spolupráci s městem, s dalšími složkami a organizacemi městských služeb. Budou zapojena lokální a národní média a oslovujeme řadu dalších partnerů, které téma bezpečnosti zajímá. Každý jeden z nás v tomto projektu může vzít bezpečnost alespoň částečně do svých rukou. Buďme vidět! Buďme světlo! Naši technologii SUNFIBRE® si představme jako aktivně svítící vestu nebo svítící popruhy, které si na sebe oblečete a díky tomu budete mnohem lépe vidět pro ostatní lidi. V rámci projektu zapůjčíme svítící popruhy, které můžete využívat při každodenních aktivitách. Nošení vest má největší význam při zhoršené viditelnosti nebo v noci. Svítící vesty se dají využít na večerní i brzké ranní sportovní aktivity, nebo třeba při večerní procházce s vaším psem. U dětí, které chodí na své kroužky samy městem, nebo pro seniory, aby se cítili bezpečněji na přechodu pro chodce a nikdo je nepřehlédl. Nesmíme zapomenout ani na skupinu lidí, kteří se starají o naši bezpečnost. Jsou jimi složky IZS, technické služby a další organizace, které mají pod palcem pořádek v ulicích. T všechny skupiny lidí je potřeba více zviditelnit a tím ochránit. Technologie má neomezenou škálu využití a je nepřehlédnutelná.

Projekt uskutečníme v období od 15. listopadu do 15. prosince 2022, kdy si budete moct přijít vypůjčit světelné popruhy do Oddělení pro děti Husovy knihovny, které se nachází na Komenského náměstí. Dne 24. listopadu od 16. hodiny se bude konat krátká beseda pro veřejnost, kde vám technologii představíme a ukážeme, v jakých situacích pomáhá. Po besedě bude probíhat hromadné zapůjčování. Takže si odnesete svou vestu domů a můžete ji zkoušet po celou dobu trvání akce.

Vybíráme vratnou zálohu 300 Kč. Různé vesty také budou testovat a používat vybrané městské složky a mateřské školky, které jsme s předstihem oslovili a do projektu zapojili. Půjčte si vestu i vy, noste ji a sdílejte s námi, jak na vás působí a zda ji aktivně využíváte. Snažíme se snížit riziko možných střetů aut s chodci, sportovci a lidmi, kteří se v různých situacích účastní silničního provozu a nejen tam. Na tuto problematiku není žádné řešení, ale můžeme se tomu snažit předejít. V dnešní uspěchané a nepozorné době by se měla i bezpečnost posouvat dál. Změňme budoucnost k lepšímu společně. Přijďte si vypůjčit vestu a uvidíte rozdíl!

Další podrobnosti o projektu a technologii si můžete najit na www.vidimevasricany.cz.

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena