Vidíme Vás, Říčany!

26. 11. 2022

Vidíme Vás, Říčany!

Dne 15. listopadu v Říčanech odstartoval pilotní projekt k zlepšení bezpečnosti ve tmě a také v podmínkách se sníženou viditelností. Konala se úžasná beseda 24. listopadu v Husově knihovně. Společně s Městskou policií i PČR jsme se zaměřili na bezpečnost na kole, u chodců a jak se chovat, když jsme účastníky silničního provozu. Díky příkladům z praxe a za použití našich svítících vest jsme viděli rozdíl, kdo je na cestu za tmy dobře vybaven, kdo méně a kdo se dá nazvat hazardérem se životem.

Nyní krátké představení pro čtenáře, kteří se na besedy nezúčastnili. Za projektem stojí česká firma, která má svítící systém „na svědomí“. Technologie SUNFIBRE® Wearable Active Lighting je unikátní český patentovaný systém svícení z optických vláken, který zvyšuje viditelnost. Na rozdíl od retro reflexních bezpečnostních prvků, SUNFIBRE® vyzařuje světlo prostřednictvím optických vláken obalených textilním obalem, čímž zajišťuje aktivní viditelnost až na vzdálenost tří kilometrů. Technologie má neomezenou škálu využití. Do 15. 12. probíhá plošné seznamování veřejnosti s tímto svítícím systémem. Seznamování vypadá v praxi tak, že lidé svítící vesty nosí. Na projekt jsme použili různé typy vest, které jsou specifické pro dané činnosti nebo obor, v jakém se vesta používá. Jiný střih a barva vesty a světla je pro děti, pro sport a další typ pro pracovníky. K zapůjčení vest se hlásí nejen soukromé osoby, ale podporu jsme dostali od Městské policie, Sboru dobrovolných hasičů, Technických služeb Říčan a také vybrané mateřské školky, zřízené městem i soukromé.

Cílem tohoto projektu je dívat se kolem sebe a uvědomit si, jestli jsou tito lidé vybavení svítícími světlovody lépe vidět. A jestli se díky tomu mohou cítit bezpečněji nejen oni sami, ale jestli také my, řidiči, je už z dálky vidíme lépe, můžeme tak reagovat s předstihem a tím nás všechny ochránit. Nazýváme to společenskou zodpovědností. Buďme vidět!

Pokud i vás láká si vestu vyzkoušet, až do 15. 12. máte možnost navštívit Oddělení pro děti Husovy knihovny anebo také CykloSport Říčany. Tam vám vestu půjčí. Prosíme, ověřte si jejich otevírací hodiny. Mějte připraveno 300 Kč na zálohu, kterou po vrácení vesty vrátíme.

Děkujeme, že se do projektu zapojíte. Prosím, sdílejte s námi vaše zkušenosti na ricany@sunfibre.com.

Další podrobnosti o projektu a technologii si můžete najít na www.vidimevasricany.cz.

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena