Vítězný projekt školy na Komenského náměstí v Říčanech se projektuje

2. 3. 2018

V těchto měsících vzniká v architektonické kanceláři Rusina Frei projektová dokumentace k vítěznému návrhu podoby nové budovy školy. Ta by měla být postavena v průběhu roku 2019 na Komenského náměstí. Budova bude součástí 1. základní školy Masarykovo náměstí Říčany. Pro žáky prvního a druhého stupně tu vznikne 18 kmenových tříd a mimo jiné i specializované učebny, jídelna, tělocvična a venkovní sportoviště. Veřejnosti bude představena studie v KC Labuť 5. března od 18 hodin. Ve středu 7. března zahájí vernisáž výstavu všech přihlášených projektů, které vloni posuzovala komise v rámci architektonické soutěže.

Architektům se podařilo nejen skvěle urbanisticky dotvořit prostor náměstí, povedlo se i vhodně navrhnout dopravní obslužnost. Koncepce dopravy s pěší zónou na jižní straně náměstí před vstupem do školy je pro danou lokalitu chytrým řešením.

Při kompozici hmot byl kladen důraz na posílení městského charakteru náměstí, dodržení uliční čáry, co nejkompaktnější možný tvar budov s přiměřenou výškou. Uspořádání školní budovy do dvou rovnoběžných křídel, odpovídající provozním potřebám, využívá stavění po vrstevnici. Částečné zapuštění tělocvičny do terénu pak umožňuje významně snížit výšku haly v citlivém místě před bytovým domem. Tím, že školní budova intenzivně využívá patia i střešní terasy, může jihozápadní část pozemku i nadále sloužit jako veřejná zeleň, což podporuje pěší prostupnost území a umožňuje zachovat vzrostlé ovocné stromy.

 

Urbanistické řešení

Areál školy je rozdělen na vlastní školní budovu, umístěnou podél parku,  a na samostatnou tělocvičnu s podzemním parkingem a venkovním hřištěm. Mezi oběma budovami prochází nová ulice navazující na uliční síť a podporující průchodnost území. Zatímco samotná školní budova profituje z orientace na park, poloha tělocvičny v polovině náměstí usnadňuje sdílení haly školou i městem. Obě nové stavby pak dále obohacují již existující funkční rozmanitost veřejných staveb, soustředěných kolem Komenského náměstí.

 

Školní budova

Urbanistické řešení se promítá i do vnitřního uspořádání a vzhledu školy. Ty naplňují vizi školy jako přívětivého a otevřeného místa s přesahem do veřejného prostoru.

Rozdělení budovy do dvou křídel umožňuje zachovat výšku do tří podlaží, vhodnou pro základní školu. Prostory mezi křídly jsou využity pro školní dvůr, knihovnu a zelené patio.

V přízemí se budova otevírá do náměstí prosklenou vstupní halou a na ní navazující jídelnou. Jídelna, sloužící zároveň jako aula, vizuálně propojuje park, boční ulici a školní dvůr. Ten je od ulice oddělen mírným výškovým rozdílem, čímž vzniká intimní a bezpečný venkovní prostor na školním pozemku. Dvůr je propojen pobytovými schody se střešní terasou jižního křídla, která slouží jako rozšíření dvora i jako školní permakulturní zahrada.

 

Srdcem školy je hlavní schodiště uprostřed dispozice, otevřené do vnitřní haly každého podlaží. Tyto haly představují komunikační i pobytové prostory, nahrazující tradiční chodby. U fasád se haly rozšiřují do respirií a jsou bohatě prosvětleny také částečně prosklenými stěnami učeben. Respiria mohou být využita i pro neformální výuku.

Podobnou funkci jako respiria v halách mají střešní terasy ve druhém a třetím podlaží, určená pro venkovní vyučování.

Šatny jsou navrženy jako kombinace decentrálních skříněk v halách a společné přezouvárny ve vstupním podlaží. Zde jsou kromě technických provozů umístěny ještě učebny praktických předmětů a byt školníka.

Tělocvična je koncipována jako víceúčelová budova, sloužící potřebám školy i města. V suterénu budovy je krytý parking a spisovna městského úřadu. Nižší úroveň haly, přístupná podzemní chodbou ze školy, slouží jako tělocvična a šatny s přístupem na venkovní hřiště. Na horní úrovni je divácký ochoz, přístupný přímo z ulice. Na galerii navazuje na jižní straně venkovní tribuna u hřiště. Snadný a oddělený bezbariérový přístup do haly ze školy i z ulice umožňují hladký průběžný provoz tělocvičny.

 

Konstrukce a materiál

Pro stavbu školy byly zvoleny co nejvíce udržitelné a k životnímu prostředí šetrné materiály a konstrukce. Celá nadzemní část školní budovy je řešena jako dřevostavba z masivních dřevěných prefabrikovaných panelů. Viditelné plochy nosné konstrukce jsou uvnitř doplněny dalšími dřevěnými prvky, například v podhledech nebo obkladech. Fasáda haly je zvenku kvůli trvanlivosti obložena předkorodovanou ocelí. Odborník hodnotil z hlediska koncepce energetické hospodárnosti návrh jako nadprůměrný.

„Velkorysá šířka chodeb a dobrá práce s jejich profilem, napojení na terén, respiria nebo rozmanité střešní terasy přístupné z každého patra budovy, intimita polodvorků, podnětná atmosféra..., to vše přispělo k jednomyslné volbě vítězného návrhu“ shrnuje zpráva hodnotící komise.

V článku byl použit text a foto z webu Rusina Frei architekti

tisková zpráva města,

Kateřina Lauerová

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena