Vladimír Kořen, starosta

30. 12. 2016

Dovolte mi, abych se jako starosta ohlédl, dal několik slov naděje a hlavně vám popřál do roku 2017.

Vážení sousedé,

úvodník prvního letošního vydání říčanského Kurýru redakční rada přiřkla mému kolegovi místostarostovi Zdeňku Hrabovi. Chápu to. Svůj prostor jsem vyčerpal v zápolení o vaši podporu v referendu. V říjnu jsem napsal úvodník, v němž jsem koneckonců Zdeňka podpořil ve volbách do krajských voleb. Sám prosazuji, aby úvodní slovo v Kurýru nepatřilo výhradně politikům.

Dovolte mi, abych se jako starosta ohlédl, dal několik slov naděje a hlavně vám popřál do roku 2017. Považuji to za slušné. Myslím, že rok, který uplynul, přinesl mnoho poznání a překvapení. Svět se změnil a razantně posunul. V názorech, myšlenkách i osobnostech. Brexit, Trump, čínské a ruské vlivy…české reálie raději obejdu. V demokraciích rozhodují voliči. Rozhodují na základě informací a postojů. Svět se dle mého soudu posunul hlavně z hlediska svobody informací a svobody dezinformací. Mediální prostor je tvarován. Éra televize končí, jako kdysi skončily „Zlaté časy rádia“ (mimochodem skvělý film W. Allena). Svůj prostor získávají interaktivní média – Facebook, Twitter, Youtube, internetové zpravodajství. A právě tato média jsou ve své svobodě zranitelná. Lidé věří. Komu věří, moc neměří…

Svoboda je úžasná věc. Lidé mohou rozhodovat, jak chtějí. A mohou komentovat, jak chtějí. Na internetu je to mnohem jednodušší než na stránkách jakéhokoli tištěného média, v rádiu nebo televizi. Prostor na názor je svobodný, i když osobně a z principu nesouhlasím s tím, aby byl anonymní a urážlivý. Lidé by měli znát autora a rovinu jeho úvah.

Věřím, že všichni vítězové roku 2016 poskytnou právo na názor, stejně jako jej dostali. Věřím v to… i když popravdě realisticky mám trochu strach.

Nevím, kde se ve mně bere ta citlivost. Možná někde v době před skoro třiceti lety… V době, kdy se okupaci říkalo osvobození, v době, kdy pracující lid chtěl pozitivní a radostný klid na práci a kdy demonstrace u sídla prezidenta v době návštěv komunistických hlav nebyly možné - ony nebyly vůbec možné.

Když se podívám na rok 2016, něco je podobné, jako když se zrcadlí obraz ve vodě plné vln. Vím, že mnoho lidí má při pohledu na Hrad i na svět podobný pocit. A právě v tom necítím strach, ale vnímám v tom naději pro rok 2017. Protože svět se mění.

Přeji vám, abyste v roce 2017 potkávali lidí, kteří se ptají, hledají konsensus a pečují o naše svobody. Přeji vám, abyste dokázali vybrat v důležitých volbách své zástupce, kteří nevěší jen líbivé sliby jako třpytivé koule na vánoční stromeček, které nepodporuje anonymní vlna přátel a nepřátel na Facebooku. Přeji vám v roce 2017 mnoho úsměvů s blízkými, kupu pohodových setkání a sem tam zázračnou chvíli, která utkví v paměti na celý život.

Vladimír Kořen, starosta

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena