Voda v krajině

26. 11. 2022

Je to poprvé, co vás oslovuji v roli zastupitelky, tak bych vám ještě dodatečně chtěla poděkovat za hlasy pro Klidné město, díky kterým jsem se do zastupitelstva dostala, a za to, že jste vážili cestu k volbám, ať už jste volili současnou koalici či opozici. Díky.

V listopadu jsme se s Davidem Michaličkou účastnili přednášky živá voda, kterou na pozvání Tehovského starosty přednesl Jiří Malík, autor jedinečně komplexní cesty jak vracet vodu do krajiny. O vysychající krajině slyšel za posledních pět sedm let snad každý, vizuálním stopám sucha se v posledních letech nelze vyhnout. O to důležitější samozřejmě je zajistit, aby voda, která u nás naprší, neodtekla kanalizací, melioracemi, zpevněnými a narovnanými koryty vodních toků co nejrychleji pryč. Ve městě občas budujeme zvlášť dešťovou kanalizaci, ale hlavně podporujeme zasakování a zadržování vody přímo v krajině. Šetrné hospodaření s vodou je základem, pokud chceme udržet v našem městě zeleň a neplýtvat na to finančními prostředky.

O tom, jak řešit problém ve větších územních celcích, jsme se více dozvěděli na výše uvedené přednášce. Projekt se zaměřuje na menší toky, v našem případě třeba Rokytka nebo Říčanský potok. Jejich zmeandrováním, tvorbou tůní, zmapováním a rušením nepotřebné meliorace, pomáhá přirozenému vsakování vody v místě, kde spadne, obnově pramenů, někde i mokřadů. Metoda je specificky určená pro zemědělskou půdu, která bývá nevhodným hospodařením náchylná k větrné i vodní erozi a jejíž schopnost vázat vodu se v důsledku intenzivního hnojení snižuje, viz bleskové povodně se záplavami bahna, které na Říčansku snad zatím známe jen z obrazovek. Jiří Malík s projektem vyhrál několik republikových i evropských cen. Případná realizace projektu si vyžádá mnoho úsilí, času i peněz ale je smysluplnost je tak zřejmá, že bychom o jeho provedení měli usilovat. Pokud vás to zaujalo a měli byste chuť se zapojit, napište mi na sona.mikesova@ ricany.cz nebo se přihlaste do komise pro životní prostředí, která by se dílčími kroky mohla zabývat.

Soňa Mikešová, zastupitelka (KM)

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena