Výměnou světel uspoříme až 70 % energie

1. 3. 2024

V současné době v ulicích města probíhá první etapa výměny starého, energeticky náročného veřejného osvětlení. Město Říčany má celkem 2 743 světelných bodů, z toho 2 184 sodíkových (70 kw) a 553 LED (18 kw). Výměnou sodíkových světel za LED město uspoří až 70 % elektrické energie, což přepočteno na peníze znamená úsporu téměř dva miliony korun ročně.

První etapa zahrnuje výměnu 816 svítidel. Zakázku provádí firma Eltodo, která zvítězila ve veřejné soutěži s nabídkou 7 065 795 Kč s DPH. Městu se navíc podařilo získat dotaci AIS Ministerstva průmyslu a obchodu ČR na doporučená LED světla 2 700 K ve výši téměř 7 milionů Kč.

„Sledujeme vývoj v oblasti veřejného osvětlení, který jde cestou snižování svítivosti a nastavení skladby spektra světla tak, aby nemělo negativní účinky na lidský organismus,“ vysvětluje radní a předseda Petr Auředník (Klidné město). „Tyto trendy a poznatky přicházejí postupně – co bylo před dvěma lety ideální, je dnes jinak a hranice doporučené svítivosti a další parametrů se stále posouvají. Proto jsme u druhé etapy zvolili cestu nepřekročit 2 300 K a požadovat svítidla bez modré složky.“

Město se zabývá i dalšími možnostmi, jak ušetřit elektrickou energii.  Úspory by mohla přinést i úprava harmonogramu svícení za pomoci autonomního systému, který ovládá veřejné osvětlení (svítíme, jen když je to potřeba). Připravuje se realizace fotovoltaické elektrárny na střeše 3. ZŠ U Říčanského lesa. Všechny tyto kroky souvisí s celkovou změnou energetického managmentu města.

Nové lampy vyrostou u cesty za zimákem

Na přání Říčaňáků vyrostou u frekventovaného chodníčku za zimním stadionem nové lampy veřejného osvětlení. Tato propojka dostala v roce 2022 nový mlatový povrch a byl opraven mostek přes Říčanský potok (tento projekt zvítězil v participativním rozpočtu Překvapte Říčany). Cestu s oblibou využívá velké množství chodců, ale především v zimních měsících zde není dobrý viditelnost.

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena