Výročí 75 let od konce druhé světové války

2. 5. 2020

Názor Karel Posolda

Vážení spoluobčané,

v těchto dnech si připomínáme 75 let od konce druhé světové války v Evropě, 75 let od osvobození naší země od fašismu, kterému padlo za oběť 365 tisíc Čechoslováků. Největší podíl na vítězství nad fašismem ze spojeneckých armád měl Sovětský svaz – 144 tisíc rudoarmějců zaplatilo za naši svobodu svým životem. Na našem území ale krvácely i jiné národy: Rumuni, Poláci, Američané a další.

Původně se připravovaly historické rekonstrukce bitev, besedy, promítání dokumentů, pietní akty. Situace v naší zemi nám ale nedovoluje si důstojně toto významné výročí připomenout.

V našem okrese máme řadu památníčků a pietních míst, vztažených k největšímu válečnému konfliktu v dějinách. Připomínají i ty, kteří v samém závěru války položili za vítězství oběť nejvyšší a zpátky se do svého domova nevrátili.

Položme alespoň u každého památníčku kytičku šeříku a vzdejme všem obětem úctu. Tiše. A také hlasitě – tím, že nedopustíme přepisování historie, zaměňování vítězů a poražených, příčin a následků, tím, že nedopustíme, aby se zvěrstva fašismu v jakékoliv podobě opakovala…

Pavel Posolda, bývalý krajský zastupitel za KSČM

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena