Výsadby zeleně v okolí Říčan podporují evropské dotace i soukromí investoři

2. 2. 2018

Projekt výsadby izolační zeleně na okraji Říčan byl dokončen. Zelenou clonu k budoucímu Pražskému okruhu tvoří na 610 stromů a 30 271 keřů. Přibližně sedm hektarů orné půdy se tak změní v průběhu let na živý filtr hluku a prachu. Vznikne tak nový krajinný prvek plný života.

Oplocenka bude nově vysazené dřeviny chránit ještě pět let. Projekt zahrnuje kromě výsadby i rozvojovou a následnou péči. 80 % způsobilých výdajů uhradí dotace z Ministerstva životního prostředí, kde jsme reagovali na výzvu 29 Operačního programu Životního prostředí.

 

Umístění pozemků na mapě

Město připravuje k realizaci i další projekty podporující návrat remízů do krajiny. Nové ostrůvky života přispějí k různorodosti biotopů a následně i ke zvýšení biodiverzity. Všechny výsadby budou mít charakter stromo-keřového remízu, které ke krajině neodmyslitelně patřily před intenzifikací zemědělství. Konkrétně se jedná celkem o šest lokalit v katastru Říčan, Jažlovic a Voděrádek (viz mapa). Vysazeno by mělo být ještě letos na podzim 145 stromů a 11 236 keřů. Samotný remíz bude vysazen ze směsi dub letní, javor klen, javor babyka a jilm vaz. V pásu kolem remízu budou vysazeny sazenice keřů brslen evropský, trnka obecná, kalina obecná, hloh obecný, růže šípková a líska obecná. Dotace na tuto akci byla přislíbena Ministerstvem životního prostředí na základě výzvy č. 59 OPŽP na kterou město reagovalo. Jedná se o celkovou investici přes 4 miliony korun, z čehož by dotace měla pokrýt 80 % způsobilých výdajů projektu.

Ovocný sad u rybníku Srnčí zafinancovaný společností Billa spol. s.r.o.

Návrat k půvabu krajiny před érou intenzivního hospodaření. Více stromů a květinové louky místo hojně hnojených a chemicky ošetřovaných polí. To je jedna z idejí se kterou byl v blízkosti rybníku Srnčí vysazen ovocný sad a alej. Volně naváže na nedalekou Alej Říčaňáků a ponese motivy souznějící s Ladovým krajem. 54 odrůd, z toho 22 vzácných historických druhů ovocných stromů, které se již běžně nevysazují, lemuje trasu plánované cyklostezky z Říčan do Světic. Celkem jich zde bylo vysazeno 259. Za pár let si tak budou moci návštěvníci utrhnout plody jabloní, hrušní, třešní, višní a švestek. Zasazeny jsou i méně časté druhy, třeba mišpule, kdouloň, jeřáb, aronie, moruše. Sad není oplocen a zastavit se zde nebo relaxovat na květinové louce tak bude moci každý návštěvník. Interaktivní hrací prvky a informační tabule doplní relaxační charakter lokality o zábavně vzdělávací aktivity. Odpočinková zóna s posezením, dřevěným přístřeškem, ohništěm, dřevěnou prolézačkou vznikne v další etapě.

Projekt Ovocný sad je realizován z finančního daru společnosti Billa. Tímto město Říčany děkuje společnosti Billa spol. s.r.o. za štědrý dar ve výši 1 500 000 milionu

Kateřina Lauerová,

tisková zpráva města

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena