Výstava magických fotografií putuje městem

30. 5. 2021

 

Solarografická výstava Říčany vykreslené Sluncem putuje městem. Sada unikátních časosběrných snímků zachycujících každodenní průběhy Slunce na vybraných místech našeho krásného města se přesunula z aleje u Cesty Svobody k Očkovacímu centru na plot FK Říčany (ulice Olšany). Na prahu léta se potom výstava bude stěhovat dál, a to k dopravnímu hřišti, kde můžete obrázky zhlédnout při návštěvě Dětského dne.

Každá jedna z celkem 21 fotografií vznikala tři až šest měsíců v letech 2019–2020. Dominantou na většině z nich jsou žluté až zelené křivky na obzoru. Právě to jsou denní dráhy Slunce, jak je zachytil improvizovaný fotoaparát vyrobený z plechovky od piva. Přijďte se podívat na jedinečné obrazy zachycující některé dominanty Říčan a všechny možné polohy naší nejdůležitější hvězdy, které během roku mohou nastat.

Pokud vás solarografie zaujala, můžete také navštívit Mezinárodní solarografické setkání na observatoři Astronomického ústavu Akademie věd České republiky v Ondřejově, pořádané 12. června. Na programu bude mimo jiné i přednáška o říčanských solarografiích. Podrobnosti a přihlašovací formulář najdete na stránkách: http://www.asu.cas.cz/.

Než se však na hvězdárnu do Ondřejova vypravíte, mějte na paměti, že akce se musí řídit aktuálními epidemiologickými opatřeními a nemusí se tedy bohužel dostat na všechny zájemce.

Spolu se solarografem Maciejem Zapiórem vás srdečně zveme.

Jan Kužník, publicista, zastupitel

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena