Výstavba Mateřské školy Zahrádka se blíží do finále

29. 5. 2015

V těchto dnech se postupně dokončuje výstavba nové Mateřské školy Zahrádka v Říčanech.

Stavba školky pro 112 dětí trvala více než rok. Město totiž muselo ukončit smlouvu s původní stavební firmou, která přestala plnit termíny. Stavbu tak dostavila jiná společnost. Zápis dětí se předpokládá v průběhu června, nejdřív je však nutné budovu zkolaudovat a zapsat školu do školského rejstříku.

Mateřská škola s kapacitou pro 112 předškoláků vznikla na městském pozemku u křižovatky ulic Labská a Otavská v Říčanech. Stavební práce se rozeběhly na konci března 2014 s tím, že stavba měla být podle původních předpokladů dokončena ke konci loňského roku. Město však muselo v lednu odstoupit od smlouvy o dílo se zhotovitelem stavby, firmou GREEN PLACE, s.r.o., z důvodu značných problémů s dodržováním časového plánu a neplnění závazků. „Bylo jisté, že firma smlouvu nesplní. Rozhodnutí bylo razantní, v jeden den jsme najali bezpečnostní agenturu, předali jsme jednateli potřebné dokumenty a okamžitě začala inventura všech provedených prací,“ komentuje situaci Vladimír Kořen /Klidné město/ a dodává: „Museli jsme přejít do krizového řízení, ale zvládli jsme to.“

Obratem radnice připravila a vypsala novou soutěž na dokončení objektu. Stavbu převzala společnost PROSTAV, s.r.o., z Poděbrad, kterou na konci března vybralo město jako vítěznou firmu ve veřejné soutěži. Stavební firma dostavěla školku dle nového harmonogramu. „Během dubna a května probíhaly v interiéru práce na finální podobě povrchů. Byly položeny dlažby, obklady stěn, dokončily se sádrové omítky a všechny prostory se vymalovaly. Děti se mohou těšit na čtyři třídy laděné do veselých barev podle jednotlivých druhů ovoce, které zdobí logo MŠ Zahrádka. Celý areál MŠ byl oplocen, hotové jsou rovněž všechny chodníčky a zpevněné plochy a dokončují se finální úpravy na školní zahradě,“ popisuje Dominik Landkammer z oddělení investic. Po realizaci stavební části přijde na řadu vybavení objektu nábytkem a dalšími doplňky tak, aby byl připraven ke kolaudaci a následně ke spuštění provozu. Tyto práce budou probíhat v průběhu června. Celkové náklady na novou školku dosahují 22 milionů korun, více než polovinu částky pokryla dotace z ROP Střední Čechy. Výdaje, které vzrostly kvůli původní firmě, bude město vymáhat po firmě GREEN PLACE, s.r.o.

„To, aby se postavila školka od dubna do listopadu, bylo opravdu šibeniční,“ přiznává starosta a doplňuje: „Stihli jsme to za 13 měsíců, i to je dost dobrý výkon. Teď se může naplno rozjet zápis pro více než stovku dětí.“

„Předpokládané spuštění elektronického systému ke stahování žádostí k předškolnímu vzdělávání je plánováno na měsíc červen 2015. Termín zápisu (odevzdávání žádostí) musí následovat až po kolaudaci a zápisu do školského rejstříku a bude v dostatečném předstihu zveřejněn na webových stránkách města,“ zmínila ředitelka MŠ Zahrádka Pavlína Matoušková.

                                                                                                           Adéla Ambrožová

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena