Výstavba, o jejímž povolení se aktuálně jedná

27. 10. 2016

Město Říčany vstupuje jako účastník řízení do mnoha stavebních projektů. V této pozici však jedná na úrovni souseda a nemá právo stavbu svým rozhodnutím zakázat.

Územní plán z let 1998 spolu se změnami v letech 2002 a 2006 otevřely prostor pro výstavbu pro více než 25 000 obyvatel. Územní plán z roku 2014 zabránil plánu na zvýšení nových ploch na 30 000 obyvatel a u mnoha ploch podmínil výstavbu nedostatečnou infrastrukturou města, přesněji kapacitou ČOV. Po jejím rozšíření však neexistuje prakticky žádná cesta, jak výstavbě na mnoha plochách bránit. Pro úpravu územního plánu zavedením etapizace je potřeba co nejsilnějšího mandátu pro město, odůvodnění objektivními důvody a prokazatelným veřejným zájmem. Nejjistější cestou, jak takový mandát získat, bylo referendum. To bohužel kvůli nedostatečné účasti není závazné a platné, ačkoliv skoro 90 % hlasujících bylo pro. Radnice pod vedením Klidného města samozřejmě změnu územního plánu se závaznou etapizací připraví, protože dnešní infrastruktura města další rychlé rozrůstání Říčan prostě neunese. Co se však bude dít v dalších letech a desetiletích, to je v rukou budoucích zastupitelů.

1. Urbanistická studie lokality Na Vysoké

Tento koncept čtvrti 30 bytových a 25 rodinných domů už měl na stole výbor pro územní rozvoj a výstavbu. Výstavba v lokalitě pro zhruba tisíc lidí je podmíněna vydáním regulačního plánu. Jeho vydání závisí na rozšíření ČOV. Předložený regulační plán sice schvaluje městské zastupitelstvo, nelze jej však neschválit. Lhůta vyplývající ze zákona je pouze jeden rok. Pak povinnost zpracování regulačního plánu padá.

2. Územní studie Olivova - Pomezní

Jde o čtyři větší bytové domy. Územní studie pro tuto lokalitu byla vydána a zpřísnění územního plánu bylo zrušeno soudem. I tato lokalita počítá s výstavbou po zkapacitnění ČOV. Na jímku bytové domy nikdo nepovolí. Po zkapacitnění ČOV bude vydáno územní rozhodnutí.

3. Územní řízení Olivova – Verdunská

Jde o první část menšího developerského projektu. Radnice disponuje informacemi, že kromě rodinných domů má investor v plánu i výstavbu dvou polyfunkčních domů. Tento developerský záměr uvádíme pro ilustraci, jak je těžké domluvit s investory spolupráci na městské infrastruktuře. Majitel pozemků chtěl v územním plánu více prostoru právě pro bytové domy. Neuspěl a v reakci odmítl spolupracovat s městem na rekonstrukci komunikace Olivova, proto je v místě zúžena. Nyní nechce podepsat plánovací smlouvu a zatím neúspěšní jsme i v jednání o rekonstrukci Verdunské ulice. Polyfunkční domy nemohou být postaveny dříve, než bude zvýšena kapacita ČOV. O výstavbě nyní rozhoduje Krajský úřad Středočeského kraje.

(V článku jsou otištěny části z projektů předložených městu Říčany k vyjádření. Uveřejňujeme je jako materiál pro potřeby informování veřejnosti.)

tisková zpráva města Říčany

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena