Vysvědčení pro Klidné město

5. 5. 2014

V posledním Kurýru nás zastupitelé  Klidného města ústy starosty Vladimíra Kořena  vyzvali k vystavení vysvědčení za jeho činnost na radnici.  Chtěl bych se pokusit takto veřejně o takové hodnocení, byť subjektivní, ale budu se snažit být co nejvíce objektivní.

První zasedání stávajícího zastupitelstva po volbách v roce 2010, když se volily výbory a komise, nebyla hezká podívaná, vítěz voleb v koalici s ODS dal jasně najevo, že si bude dělat co chce. A ta arogance se po celé volební období v dílčích věcech objevovala stále.

Je nespornou skutečností, že stávající radnice realizovala poměrně značný počet potřebných a pro město prospěšných  akcí. To této koalici nemůže nikdo upřít. Otázkou jinou je, zda jsou to úspěchy, za které je většinou pan starosta vydával, nebo zda je to normální činnost vedení města, pro kterou se tam ti lidé nechávají zvolit a za co jsou placeni? Je jistě také pravdou, že obdobně, více či méně, by si počínalo takřka každé jiné vedení města,

Klidné město v roce 2010 mělo předvolební videoklip, ve kterém slibovalo   změnu. To „chceme změnu“ , prakticky ve všech oblastech, prezentované ve všech předvolebních materiálech, bylo opravdu působivé a jak se ukázalo, lidé na to slyšeli.

Popořádku:

 -bylo slibováno zklidnění stavebního rozvoje. Splněno v malé míře, ono to totiž ani moc nešlo. Byl to     pouhý populistický slib (viz např.údajná plánovaná zástavba u Marvánku, která plánována nebyla)

-splnění slibu „rozumněji hospodařit“ neumím  posoudit. Ale asi hospodaření rozumné bylo, až na drobnosti, ale v tom také žádnou změnu nevidím

-slib zbavit město dluhů nemohl být splněn, nechápu, jak mohl být slibován. Město pravda vyjednalo výhodnější splácení, což bylo bombasticky vydáváno za úspěch, ale je také pravdou, že takové možnosti v té době nabízel každý druhý peněžní ústav.

-slib zlepšit infrastrukturu školskou, dopravní i sportovní.  Školská se nezlepšila, dopravní je velmi   sporná, některé úpravy dopr.značení byly ku prospěchu, jinde byly spíše ke škodě, co se týká sportovní, investuje se do dětských hřišť a sportovních areálů.

-slib snížení automobilové dopravy.  Nesplněno. V Říčanech je již doprava jako v Praze. To   ovšem nelze Klidnému městu vyčítat, vyčítat mu ale lze to, že slibovalo něco, o čem muselo vědět, že není v jeho možnostech.

-slib vytvoření tzv. bezpečnostní mapy, která zmapuje drogovou scénu, místa zvýšené kriminality atd. Nevím o takové mapě. Nemohu posoudit.

-slib toho, že se bude věnovat maximální pozornost novým místům v mateřských školkách. V tomto K.M. jednoznačně zaspalo, vzpamatovalo se až nyní po důrazných protestech veřejnosti. Bude to ale pořád málo.

-slib snížení zadluženosti m.j. i pomocí dotací. Splněno. Ano, město docílilo získání dotací na více realizovaných akcí

-Sport. Tuto předvolební pasáž bych nazval obecnými, nic neříkajícími kecy. Nelze hodnotit.

-Urbanismus. Co se týká zatím ještě návrhu UP, lze ocenit regulativy jednotlivých ploch. Jinak ale při tvorbě návrhu UP docházelo řekněme ke zvláštnostem.

-Slib vrácení části daně z nemovitosti, která je v Říčanech velmi vysoká,  trvale přihlášeným občanům. Nesplněno. Byl to jenom líbivý předvolební populizmus, mající za cíl nalákat voliče.

Změnu jsem nezaznamenal ani v letitých nepořádcích, které stále trvají a vedení města to nikterak nevzrušuje, i když je na ně upozorňováno.

Shrnu-li to, klidného města jsme se nedočkali, občas je díky KM ještě hlučnější než dříve a neváhám tedy konstatovat, že větší část předvolebních slibů zůstala nesplněna. Byl to účelový předvolební bezbřehý populizmus. A proto já, teď již subjektivně, bych z pětistupňové stupnice přidělil této koalici  známku 3-4 (dobře-dostatečně). Odůvodňuji to tím, že jako radnice fungovala  normálně a vcelku dobře, ale slibovaných změn k lepšímu jsme se nedočkali.

  

Václav Macinauer

 

Reakce starosty města:

 

Vážený pane Macinauere,

 

dovolte krátkou desetibodovou odpověď na Vaše hodnocení. Vzhledem k tomu, že jste v minulých volbách kandidoval za Zemanovce a v letošních předpokládám, že budete na kandidátce jiného nadějného uskupení, ani se nedivím, že nám nevystavíte kladné známky J.

 

1.       Regulace spekulativních stavebních projektů – nebyl schválen žádný velký bytový projekt, rozšíření příspěvku na infrastrukturu i na nebytové prostory 2 haly na D1 a velmi mírná revitalizace bývalé továrny Interiér přinesly do rozpočtu takřka 30 milionů korun

2.       Změna systému veřejných zakázek, která přinesla velmi citelné úspory. Finance se obratem investovaly do dalších záměrů. Když to srovnáte, škola starým systémem veřejných zakázek přišla na 430 milionů celkem. Novým transparentním a soutěžním výběrem stavebních firem by se za tuto částku postavilo 28 nových mateřských škol.

3.       Snížení dluhu .Přefinancovali jsme úvěr a snížili dluhové zatížení. V ratingu jsme poskočili o tři příčky nahoru.

4.       Změna školské infrastruktury, kapacita veřejných MŠ se rozšířuje o více než 200 míst. V letech 2002-2010 to byla 0. Opravili jsme MŠ Čtyřlístek i MŠ U Slunečních hodin

5.       Rekonstrukce dopravní infrastruktury –Celková podinvestovanost je cca 400 milionů korun. Během čtyř let se násobně zvýšily rekonstrukce nejenom místních komunikací, ale i komunikací v majetku kraje nebo ŘSD. /část Olivovy, Štefánikova, Rýdlova, Kolovratská, Černokostelecká, Pod Lihovarem, Říčanská a mnoho dalších/

6.       Částečné omezení tranzitu kamionů. Do stanovené tonáže se vejdou kamiony prázdné, chystáme vyhlášení nízkoemisní zóny.

7.       Posilování bezpečnosti. Finančně jsme pomohli Policii ČR, která by měla rozšířit ve městě stavy policistů. Probíhá úzká spolupráce mezi městskou policií a provozovateli bočních podniků. Bezpečnostní mapu vytvořila pro celou republiku Policie ČR, která na místní úrovni vzhledem k vyšetřování nemůže poskytovat aktuální údaje.

8.       Rozšíření sportovních ploch. Vámi nazývané plky převeďme do reality. Zůstane po nás celková rekonstrukce sportovní haly. Nalezli jsme investora pro stavbu zimního stadionu, který by měl příští rok stavět. Staví se umělá tráva na hřišti Strašínská.

9.       Dokončení územního plánu. Ano došlo ke zpoždění jeho schvalovacího procesu. V poslední fázi to bylo způsobeno rozhodnutím soudu, který zrušil nám nadřazenou krajskou územně-plánovací dokumentaci. Každopádně množství podnětů bylo velmi široké.

10.   Vrácení daně z nemovitosti. Nepodařilo se nám prosadit v rámci koaliční smlouvy. Koneckonců při dluhovém zatížení, kdy se splácí 130 tisíc denně, by nám tento krok neprošel u bankovního věřitele města.  Tento krok jsme nedotáhli do konce. Vazbu na odpadové hospodaření jsme ale zachovali. Došlo k částečnému snížení nákladů na popelnice a několik set obyvatel dostalo zdarma domácí kompostéry. Pomohli jsme snížit také náklady domácností na energie.

 

Přeji klidné dny Vladimír Kořen – starosta města

 

 

 

 

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena