Využití kamene v zahradě

30. 8. 2021

 

Zahrada je od nepaměti místo, kam její majitelé chodí relaxovat, užít si pohodu a zapomenout na strasti všedního dne. Někteří lidé prací na zahradě a někteří při odpoledním šálku dobré kávy, či grilování s přáteli. Je to tedy místo, kde se člověk chce cítit dobře a případně se také trošku pochlubit její krásou.

Nedílnou součástí každé zahrady jsou různé druhy rostlin, keřů či stromů. Ale jak rozbít monotónnost zelené plochy? Jednou z možností je kámen. Pro větší kontrast a perfektní harmonii přírodních prvků by neměl v zahradě chybět. Nechte se dále v článku inspirovat, kde všude můžete ve vaší zahradě kámen použít.

Solitér - kamenná dominanta zahrady

Bavíme-li se o kameni jako o dominantním prvku zahrady, hledáme pak právě solitéry. Velké zajímavě tvarované kameny, které umisťujeme buď samostatně, nebo můžeme vytvořit uskupení i několika kamenů. Je sice potřeba vyhradit solitérům okolo dostatečný prostor, avšak o to více se poté budou vyjímat. Krásu solitérního kamene pak lze kromě vhodných rostlin doplnit obsypáním kamennou drtí nebo oblázky. Pokud se pak nakombinuje ještě s vodním prvkem, vytvoří krásnou dominantu zahrady, kterou ocení každý návštěvník.

Skalky, zídky, gabiony

Ve svažitém terénu, pro oddělení různých částí zahrady nebo k zahradním jezírkům a vodopádům, se hodí kamenné skalky nebo zídky. Pro tyto účely se převážně používají žulové valouny nebo štípaný žulový kámen. Valouny se vyznačují svými oblými tvary, které vznikly dlouhodobým omýváním vody. Štípaný kámen oproti tomu pochází přímo z lomů a „neohlodal” ho zub času, má tedy hrany ostré. V zahradách modernějšího stylu se ke stavbě zídky používají gabiony. Jedná se o drátěné klece libovolných tvarů, které mohou být vyplněny téměř jakýmkoliv druhem kamene. Lze použít kačírek, žulové odseky nebo druhy oblázků a drtí. Na svažitých zahradách se dá kámen také krásně použít jako schodnice při výrobě schodišť.

Cesty, chodníky a příjezdové cesty

Kámen je také ideálním materiálem pro všechny zpevněné plochy. Pro stavbu příjezdových cest, cestiček a chodníčků v zahradě, pro podlahu teras anebo ploch okolo bazénů lze využít kamenné šlapáky neboli nášlapy. Tyto ploché kameny se usazují do písku nebo betonu a pomohou vytvořit pěknou jednolitou plochu bez příliš velkých nerovností. Další kámen, který lze využít k těmto účelům jsou žulové dlažební kostky, které již nejsou jen výsadou zámeckých ploch, ale využití naleznou právě na příjezdových cestách nebo stání pro auto, zejména díky své odolnosti, trvanlivosti a údržbě je to žádaný materiál. Alternativou kamenných cestiček nebo kamenných ploch může být ještě jiný povrch z přírodních materiálů, a tím je mlat. Tento sypký materiál vzniká smícháním kamenů, štěrků a písků, jejichž poměr je tajemstvím každého výrobce.

Dekorace a drenáž

Zajímavým zpestřením, zejména moderního stylu domu i zahrady, jsou různé kamenné drtě, oblázky či kačírky. Ty lze pořídit jak v sytých, tak nenápadných barvách. Ať už je to sněhově bílá, cihlově oranžová, grafitově černá nebo jemně béžová, vždy se jedná o něco unikátního a jedinečného. Drtě se kromě dekorací v zahradách používají také k úpravě hrobů v čase dušiček a také jako okrasné prvky v jednotlivých květináčích v interiéru. Kačírkem bývá často obsypán obvod domu z důvodu drenáže a lepšího vsáknutí vody. Krásné jsou ale také kamenné plochy osázené různými druhy travin nebo dřevin. Kombinace bílého oblázku nebo štěrku s fialovými levandulemi navodí atmosféru moře a francouzské Provence a budí dojem jemnosti a čistoty.

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena