Z krize udělejme výhru. Půjde to

1. 6. 2020

 

Poslední týdny jsou náročné. Ale je šance, že vyjdeme posíleni.

Učíme se dělat nové věci a nedělat mnoho z toho, co nám přišlo samozřejmé. A byť to není čas lehký, troufám si tvrdit, že pod rouškami přibylo úsměvů, lidé jsou k sobě blíž. Každý pomáhá, jak může. Přizpůsobili jsme styl života, abychom neohrožovali sebe a druhé. Šili jsme roušky, roznášeli dezinfekci, pomáhali s nákupy sousedům.

A tam, kde to nešlo, jsme spoléhali na obec, kraj či stát, že pomůže. Je přirozené, že stát pomůže podnikatelům, kterým zakázal podnikat. Že pomůže těm, kterým nakázal být doma a nahradí jim mzdu. A je přirozené, že očekáváme, že to udělá spravedlivě a efektivně. Bohužel neudělal. Pomoc drobným podnikatelům přicházela pomalu a chaoticky. Ale velké agropodniky se k ní dostaly relativně jednoduše. V době psaní tohoto textu stát zvažuje, že koupí aerolinky Smartwings. To bude drahé a zbytečné. Proč peníze nevěnujeme na rozjezd nového podnikání nebo na podporu částečných úvazků, které například pomohou maminkám na rodičovské?

A aby stát mohl zaplatit neefektivní rozhazování, hledá peníze, kde může. Například v nesmyslném rušení odpočtu hypoték. To zdraží bydlení mladým lidem. A nejnovější hit - okradení obcí. Nestačí, že obce přijdou o část peněz přirozeným snížením celkového výběru daní. Babišova vláda teď přišla s nápadem, že z těchto peněz obcím sebere ještě více (vychází to zhruba kolem 11 mld.). Mimochodem, ODS navrhovala rozpočty obcí naopak o zhruba 10,5 mld. navýšit z peněz, které nám poskytla EU. Neprošlo to a peníze jsou bůhvíkde.

V praxi to znamená, že Říčany budou muset velmi rozmýšlet o svých prioritách. Na zastupitelstvu jsme již odhlasovali pozastavení některých investičních projektů. Ale budeme muset jít ještě dál.

Ve všem špatném však hledejme to dobré. Současný stav umožňuje firmám, obcím i státu přehodnotit své fungování. Přeuspořádat priority. Říct, co je opravdu důležité a kde je možné šetřit, jaké výdaje jsou zbytné. Dává nám šanci dlouhodobě zefektivnit procesy fungování, ostatně online byl v době nouzového stavu skoro každý z nás. Dokázali jsme to doma, proč by to nezvládlo město či stát? Pojďme na to s rozumem a z krize uděláme výhru.

Jiří Kozák, zastupitel (ODS),

jiri.kozak@outlook.com

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena