Z obrazu se těšíte více, když jej máte na dosah

26. 11. 2022

 

Koncertní sál a výstavní síň v prvním patře Staré radnice vznikly během rozsáhlé a náročné rekonstrukce prostor, kde sídlila Husova knihovna. Díky rozhodnutí restaurovat objevené historické nástropní malby a knihovnu přesunout, se Říčany mohou pyšnit krásným a důstojným koncertní sálem a výstavní síní. Aby prostory skutečně ožily a otevřely se široké veřejnosti, bylo nutné vytvořit koncept městské galerie. A tak vznikla spolupráce se zkušenou a temperamentní galeristkou Lenkou Babíčkovou, která mimo jiné pracovala v galerii Behémót a Nová síň v Praze. Jejich zakladatelem byl manžel paní Lenky Karel Babíček

– jeden z prvních soukromých galeristů a sběratelů v České republice.

„Mám velkou radost, že se Říčany mohou pyšnit vlastní galerií a že můžeme postupně pracovat na vytvoření dobré značky, o které se bude vědět i za hranicemi našeho města“, vysvětluje Lenka Babíčková. „Galerie je tu ale především pro Říčaňáky, kteří ji mohou navštěvovat zdarma. Mým cílem je, aby galerie představovala skvělé umělce, a také aby se lidé naučili mít z výtvarného umění potěšení a čerpali z něj sílu. Těší mě, že se daří na vernisáže zvát i dobré muzikanty, zpěváky. V listopadu nás potěšila svým vystoupením Lenka Dusilová. Také jsme zavedli speciální komentované prohlídky s autorem. Nyní vás mohu pozvat na prohlídku s kurátorkou Lenkou Lindauerovou 7. prosince od 18 ho-din,“ dodává Lenka Babíčková.

Mají lidé v Říčanech ostych chodit do galerie? Bojí se, že by umění nerozuměli?

Věřím, že Říčaňáci ocení, že mají galerii s uceleným a kvalitním výstavním programem téměř na dosah ruky. Galerie sídlí přímo v srdci Říčan, které žije i o víkendu. Moc se těším, že lidé, kteří pravidelně chodí na náměstí nejen během týdne, ale i na farmářské trhy v sobotu, navštíví společně se svými dětmi galerii a zpříjemní si den pohledem na umění. Je jedno, jak dlouhý čas před obrazem stráví, jak dlouho budou v galerii, důležitý je pocit, se kterým budou odcházet. Pokud budou lidé nejistí, budou chtít vědět více informací, mohou mě kontaktovat. Nově se mohou návštěvníci zorientovat za pomoci katalogových listů, které jsme se od září rozhodli za přispění města ke každé výstavě vytisknout. Zde návštěvníci najdou výběr obrazů z výstavy a krátký text nejen o autorovi, ale i kurátorský text s myšlenkou výstavy.

Jaké jsou vaše plány?

V hlavě mám spoustu projektů, které jsou odvážné a vel-mi zajímavé. Můžete se těšit na umělce patřící ke špičce současné výtvarné scény. Jejich díla jsou zastoupena ve státních i soukromých sbírkách. To je moje vize – dostat Městskou Galerii Říčany mezi galerie, které jsou vyhledávány návštěvníky díky unikátnímu výstavnímu konceptu.

Pohled na realitu očima umělce, nabízí návštěvníkům lépe porozumět současnosti. Umění je mojí celoživotní vášní a já pevně věřím, že kolem Městská Galerie Říčany vznikne pevná základna návštěvníků, kteří se budou těšit na každou novou výstavu, setkání s umělci, kurátory a postupně si vytvoří citový vztah k výtvarnému umění a možná se stanou i sběrateli, kteří budou chtít mít umělecká díla ve svém životě, protože jim s nimi bude lépe.

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena