Z Říčan do New Yorku

27. 10. 2016

Pavel Steindler - Paul Steindler

Před rokem (Říčanský kurýr č. 11/ 2015) jsme se v seriálu Neobyčejní občané Říčan při procházce Jiráskovou ulicí zastavili u vilky „Věra“, ve které dřív žili Steindlerovi. Pavel Steindler (1921–1983) odešel po únoru 1948 do zahraničí, nejprve do Anglie a poté do Spojených států. V New Yorku vedl známé a vyhledávané restaurace. Podařilo se nám zkontaktovat se s jeho prvorozeným synem a požádali jsme ho o upřesnění a doplnění otcova životního příběhu.

Paul Steindler se v e-mailové korespondenci rozepsal: „Táta se v Anglii oženil a narodila se mu dcera Carol. Po úspěšné kariéře v restauračním businessu odjel na zkušenou do Ameriky a absolvoval pracovní stáž v několika známých newyorkských hotelích pod vedením předního odborníka na gastronomii, Mr. Bauma. Posléze se rozhodl podnikat sám.“ Začal s francouzským bistrem „La Popote”(dalo by se přeložit jako Bašta, Dobrota) a protože Pavel Steindler rád tvořil něco nového, zakládal další restaurace: „V síti brochetterií se zaměřil především na špízy a hamburgery. Jeden z těchto podniků předělal později na čínské bistro,“ uvádí jeho syn a vzpomíná si, že se tak stalo po návratu z Havaje, kam restauratér odjel se svou novomanželkou, krasobruslařkou Ájou Vrzáňovou (seznámil je jeden z kamarádů v restauraci „La Popote“), a kde načerpal inspiraci.

 Bylo to v době, kdy se Paul dostal do Ameriky: „Přiletěl jsem v roce 1970. Po sovětské invazi jsem se rozhodl emigrovat, aby děti mohly vyrůstat v lepších podmínkách, vysvětluje okolnosti svého životního kroku. Až do otcovy smrti pracoval v jeho restauracích. Pak zakotvil jako hlavní cukrář v hotelu Pierre na Páté Avenue v centru Manhattanu. Po čtrnácti letech změnil místo – šel pracovat do podniku „Windows on the World“ (Okna do světa) v Twin Towers, dvojici mrakodrapů, které 11. září 2001 zasáhly teroristické útoky. „Měl jsem štěstí, že jsem v ten osudný den nedělal,“ doplňuje Paul Steindler. Když se vzpamatoval z toho, co se stalo, už se nechtěl vrátit zpátky do kuchyně. Začal učit na vysoké škole s kulinárním zaměřením AiNYC pastry ARTS, kde setrval až do odchodu do penze.

 

Renata Skalošová

Pavel Steindler s rodinou před odchodem do zahraničí

Syn slavného restauratéra vzpomíná na prázdniny u babičky v Říčanech.

Pavel Steindler s manželkou Ájou Vrzáňovou (dole uprostřed) v jednom ze svých podniků. Mezi personálem je i jeho syn, v horní řadě druhý zleva.

Fota: z archivu P. Steindlera

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena