Za nemocnými dětmi z Říčan a okolí na Pediatrickou kliniku Thomayerovy nemocnice v Praze

26. 8. 2016

Hlavními skupinami nemocí, které jsou diagnostikovány a léčeny na PK, jsou onemocnění horních i dolních dýchacích cest (astma, záněty plic a pohrudnice, intersticiální plicní procesy, vrozené vady plic apod.), ledvin a vývodných cest močových (zánět ledvin, infekce močových cest apod.), trávicího traktu (chronické záněty střevní, průjmová onemocnění, poruchy funkce jater apod.), srdce a oběhového aparátu (záněty srdečního svalu, poruchy srdečního rytmu atd.) a další. „Velkou tradici má na klinice ftiseologické oddělení – specializované pracoviště pro diagnostiku a léčbu tuberkulózy u dětí, jediné svého druhu v ČR,“ říká přednostka kliniky Hana Houšťková.

Naše Pediatrická klinika je tvořena dvěma standardními lůžkovými odděleními, jednotkou intenzivní
a resuscitační péče (JIRP), příjmovou ambulancí a řadou odborných ambulancí. Celkový počet lůžek je 38 včetně 5 lůžek na JIP. Léčíme děti od novorozeneckého věku do 19 let,“
představuje Libuše Pešlová z odboru interní komunikace TN.

„Důvodem pro vyšetřovací, observační nebo léčebný pobyt dítěte v nemocnici mohou být akutní či chronické zdravotní problémy u dětí všech věkových kategorií. Ve spolupráci s dětskými neurology léčíme i některé závažné stavy spojené s postižením centrální nervové soustavy. Dětská klinika je vybavena moderními přístroji umožňujícími rychlou diagnostiku a léčbu širokého spektra nemocí (ultrazvuk, bronchoskop, laboratoř funkčního vyšetření plic atd.),“ dodává vrchní sestra Martina Pechová. JIP byla v roce 2010 kompletně zrekonstruována a je v současné době vybavena moderními technologiemi pro monitoraci základních životních funkcí, umělou plicní ventilaci a sledování metabolizmu. JIRP dále disponuje dvěma izolačními boxy se samostatnou klimatizací
a zvláštním provozním režimem. Zde se léčí děti, které se v průběhu nakažlivé infekční choroby dostaly do těžkého stavu vyžadujícího podporu nebo náhradu základních životních funkcí (resuscitační péči).

V ambulantní části kliniky zajišťujeme zdravotní péči v celé řadě specializovaných oborů. Nepřetržitě je v provozu všeobecná pediatrická ambulance. Všichni zaměstnanci kliniky kladou velký důraz na osobní přístup k dítěti, respektování jeho požadavků a zajištění takové péče, která vede ke spokojenosti nemocného a jeho rodiny. Z Říčan a okolí ošetříme ročně stovky nemocných dětí včetně hospitalizací. Komfort těchto dětí by se zásadně zlepšil při používání klimatizace na jednotlivých pokojích nemocných dětí. Pokud by se podařilo postupně pořídit klimatizační jednotky na pokoje pro pacienty nebo lepší vybavení pokojů nábytkem, jistě by se zpříjemnil pobyt nemocných dětí na oddělení.

„Personál kliniky tímto děkuje všem, kteří se podílejí nebo se zapojí do vylepšování prostředí na dětské klinice. Velmi si ceníme sponzorských darů a příspěvků, jak od města Říčany, tak od jednotlivců. Za tyto peníze postupně pořídíme klimatizace a vybavení pokojů novým nábytkem,“ připomíná Martina Pechová.

Jeden příběh malého pacienta z Říčan za všechny

Jednoho mrazivého únorového dne si hrály děti na zahradě svého domova. Dvě děvčátka ve věku
5 let a 2letý chlapeček skotačili okolo jezírka. Dováděli tak, až se chlapec octl v jezírku pod hladinou chladné vody. Děvčátka okamžitě volala maminku, která do minuty chlapce z vody vytáhla. Přivolaná rychlá záchranná služba přivezla chlapce na JIP Pediatrické kliniky. Chlapec byl podchlazený a hrozilo nebezpečí z infekce dýchacích cest. Naštěstí vše dobře dopadlo a po krátké hospitalizaci si šťastná rodina odvezla chlapce domů bez následků. Bohužel ne vždy má příběh takto šťastný konec.

„Tímto připomínáme všem, kteří se starají o malé děti, aby obzvlášť v letních měsících, dbali na bezpečnost dětí. Úrazy, tonutí a např. intoxikace jedovatými plody nebo houbami je vždy zbytečná, proto prevence a předvídavost je nezbytná součást našeho života,“ uzavírá Pavel Kabíček, primář kliniky.

                                                                                         Libuše Pešlová, Thomayerova nemocnice

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena