Za posledních pět let vznikly v Říčanech stovky nových parkovacích míst

4. 7. 2021

 

 

Dnes si možná již málokdo vzpomene, že ještě před pěti lety nebyla k dispozici například kolmá parkovací stání na Komenského náměstí, kde vzniklo přes třicet parkovacích míst. Po výstavbě školy a parku by mělo parkoviště dostat nový povrch a vzrostlou zeleň.  Asi třicet pět stání bylo v roce 2016 zřízeno v ulici Olivova na pronajaté štěrkové ploše nedaleko náměstí. „Bohužel, vlastnické spory a podaná žaloba souseda zde nedovolují provozovat veřejné parkoviště. Navíc se plocha stala odkladištěm málo provozovaných aut. Proto jsme se rozhodli pozemek vyhradit pro placené stání soukromých vozidel, která tak ubudou z ulic a veřejných parkovišť,“ komentuje místostarosta Pavel Matoška.

Zjednosměrněním některých ulic a zavedením cik-cak stání se již dříve zlegalizovalo stání desítek až stovek parkujících vozů. V blízkosti škol vznikla K+R krátkodobá stání Kiss and Ride. Úplně nové plochy pro parkování byly zřízeny Pod hradem, tři minuty chůze od náměstí, kde je momentálně kapacita téměř 100 míst. Parkoviště je průchozí jak směrem k dopravnímu hřišti a prodejně u Václava, tak do ulice Rooseveltova s brankou k Lázeňské louce a hřištím. Úplně nové parkoviště vzniklo na sídlišti Olivovna s kapacitou téměř 30 aut, na ostatních sídlištích nová stání plánujeme.

K nejžádanějšímu navýšení došlo nedávno u vytíženého nádraží, kde byla zbourána dřevěná budova skladu, která původně patřila Českým drahám. Jednání o odkoupení trvalo několik let, ale nakonec přineslo navýšení o tři desítky míst. Moderní parkoviště přímo u nádraží by na pozemcích u trati mělo vzniknout brzy, čekáme na vydání stavebního povolení a pevně věříme v přiznání dotace.

Projektují se i další parkoviště mezi gymnáziem a pivovarem nebo u komerční zóny, ale každé volné místo se vždy rychle zaplní. Poptávka po parkovacích místech se nedá bez regulace uspokojit. Ještě pro upřesnění, některými tolik kritizované přesunutí květináčů a pořízení veřejného sezení podél restaurací u pošty přišlo Masarykovo náměstí pouze o dvě parkovací místa (nová stání vznikla na protější straně náměstí). Celkem jich zde je přibližně 100, což je výrazně více, než najdete ve městech podobné velikosti.

Dalším výrazným krokem bylo hned po změně legislativy zahájení vymístění vraků z ulic a parkovišť. To také přineslo několik desítek volných parkovacích míst. Do této chvíle bylo odtaženo asi třicet vozů a mnohá další vozidla po nalepení oznámení, že se jedná o vrak, majitelé odstranili bez odtažení.

 

Radnice v Říčanech dlouhodobě a systematicky podporuje ekologické způsoby dopravy po městě

 

l Senior taxi – dotovaná doprava seniorů (2018 první vůz, pro velký úspěch letos služba rozšířena o další vozidlo. Podrobnosti se dočtete na jiném místě Kurýru)

l Zavedení hromadné školní a městské dopravy zdarma (2018)

l Sdílená jízdní kola (2020) s jízdou 15 min. zdarma ve spolupráci s Nextbike a místními partnery Contera a Zöller

l Stavba cyklostezek, pěších stezek a nových chodníků pro lepší dostupnost (cyklostezka Do Prahy na kole z Kolovrat do Mnichovic, stezka od nádraží do komerční zóny, nově budovaný podchod pod tratí,…)

l Budování mobiliářů pro cyklisty po městě i u základních škol

l Nákup referentských vozů na alternativní pohony

l Služební elektrokola pro úřad

l Příspěvek pro zaměstnance na pořízení kola/koloběžky k dopravě do zaměstnání

Kateřina Lauerová,
tisková zpráva města

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena