Za Říčany sjízdné i pro cyklisty

4. 5. 2024

Navrhuji vytvoření souvislého asfaltového pruhu šíře cca 50 cm u důležitých (ale i méně důležitých) ulic, které jsou spojnicemi mezi zásadními komunikačními body v Říčanech. Poměrně levné a rychlé řešení pro záplatované a rozpadající se říčanské komunikace, které v dohledné době nebudou rekonstruovány.

Tyto cyklopruhy by mohli využít cyklisté na městských kolech, sdílených kolech, ale i jezdci na koloběžkách a elektrokoloběžkách a také děti na svých kolech v doprovodu dospělých osob. Některé komunikace naprosto nesplňují bezpečnostní parametry pro jízdu na kole, jsou plné výmolů a nerovností a hrozí na nich riziko úrazu. Pro bezpečnou komfortní jízdu je nutností vhodný povrch městských komunikací – asfaltový povrch, velkoplošné hladké obdélníkové dlaždice (ideální za sucha, za deště můžou být kluzké) a vhodná zámková dlažba.

Nutné je vytipovat takovou komunikaci (či více komunikací), která má pro cyklodopravu význam a je cyklisty prakticky využívána již nyní i přes nedostatky ve kvalitě povrchu. Je potřeba dobře promyslet, kde jej udělat, aby to bylo na komunikaci, u které se v blízké budoucnosti neplánuje její rekonstrukce. Šíře pruhu by byla dána šířkou záběru asfaltové frézy. Inspirováno pražskou cyklostezkou kolem Botiče u Folimanky.

Libor Hlavatý

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena