Žáci škol na Říčansku se setkávají s příběhy minulého století

30. 4. 2023

Vzdělávací projekt Post Bellum Příběhy našich sousedů pokračuje i v tomto pololetí. Děti z druhého stupně základních škol v Říčanech, Kunicích a Strančicích společně se svými učiteli našly ve svém okolí pamětníka, který se s nimi podělil o svůj příběh. Kluci a holky ho pak zaznamenali a nyní připravují audio nebo videoreportáže, sepisují životopisy a shromažďují fotodokumentaci. Většina žákovských týmů už také zamířila na exkurzi do některého z archivů nebo památníku, což také k projektu patří. 

Tentokrát je skupina pamětníků a pamětnic skutečně pestrá. Někteří na vlastní kůži zažili dramata druhé světové války, jiných se zase dotkla komunistická éra a normalizace.  Mužů a žen, kteří se narodili v rozmezí let 1926 a 1955, se současní teenageři ptali také na vzkazy pro jejich generaci. Mohli se u nich inspirovat životní filozofií a společně s nimi se zamyslet nad tím, do jaké míry hraje v životě roli náhoda, nebo jak se špatně rozdané karty mohou změnit ve výhodu. Vyprávěli Helena Bartíková, Jiří Fassmann, Miloš Macinauer, Oldřich Schreiber a Marie Wrightová.

Výstupy z projektu najdete brzy na www.pribehynasichsousedu.cz. V pátek 2. června od 15 hodin se bude v sále říčanské Staré radnice konat slavnostní prezentace pamětnických příběhů pro veřejnost.

Renata Skalošová, místní koordinátorka projektu

Žákovský tým z 1. ZŠ Masarykovo náměstí Říčany zavítal v rámci projektu do Archivu bezpečnostních složek. Děti tak mohly nahlédnout do doby, kterou prožili jejich prarodiče.

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena