Začíná se projektovat rozšíření čistírny odpadních vod v Říčanech

1. 9. 2017

Říčanská čistírna odpadních vod (dále ČOV) jede již několik let na hraně své kapacity.

Stala se brzdou pro velké developerské projekty, které nedostaly od provozovatele 1. SčV souhlas pro napojení na kanalizaci. Pro drobné stavitele znamenala nedostatečná kapacita ČOV nutnost pořídit si dočasnou jímku. Zastupitelstvo schválilo investicní záměr na rozšírení ČOV a rada vybrala zhotovitele projektu. Rozšírení ČOV umožní nemovitostem v již zastavěné části Říčan napojení na kanalizaci. Podmínkou realizace je získání dotace.

„Rozšíření čistírny je velmi citlivým tématem. Když se čistírna rozšírila před zhruba deseti lety, přišli velcí developeři a rozebrali během kratičké doby veškeré uvolněné rezervy. A malí říčanští stavebníci přišli zkrátka. Při napojování nejde říct: Vás napojíme a vás ne. Kdo dřív přijde, ten dřív mele,“ popisuje divoké způsoby při napojování na kanalizaci starosta Vladimír Kořen (Klidné město) a dodává: „Stavba nové části ČOV není jednoznačně pozitivní zprávou. S rozšířením ČOV je spojeno riziko nových sídlišt. První, kdo na rozšíření čeká, není škola Magic Hill, ale sídliště s 25 bytovými domy Na Vysoké. Pro regulaci hledáme cestu, ale ješte ji nemáme schválenou.“

Zastupitelstvo v květnu schválilo investiční záměr „Etapizace navýšení kapacity ČOV Říčany", který byl předložen Oddělením technické správy města. Koncepční řešení navýšení kapacity ČOV Říčany v jejím původním areálu na 20 600 EO navrhla studie. Tu zpracovala společnosti AQUA CONTACT Praha v.o.s. na základě přípravných prací v roce 2017.

„Základním cílem je dostavba biologického stupně a dalších potřebných objektů tak, aby bylo zajištěno navýšení kapacity ČOV Říčany ze stávajících 16 157 EO na kapacitu 20 600 EO“ říká vodohospodár Jiří Sedláček z Oddělení technické správy města. A dodává: „Tato kapacita by měla být dostatečná pro připojení všech dosud nenapojených nemovitostí ve stávající zástavbě města.“

Projektovou dokumentaci „Navýšení kapacity ČOV v Říčanech“ by měla vypracovat akciová společnost Sweco Hydroprojekt. Dodavatel projektové dokumentace byl vybrán na základě veřejné zakázky formou zjednodušeného podlimitního řízení. Intenzifikace ČOV na 20 600 EO předpokládá investici okolo 81 milionu korun. Realizace stavby „Navýšení kapacity ČOV Říčany“ se uskuteční v případe, že městu Říčany bude přiznána dotace z Evropské unie. Projektovat by se mělo do konce letošního roku.

Kateřina Lauerová,

Tisková zpráva města Říčany

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena