ZÁKLADNÍ ŠKOLA u ŘÍČANSKÉHO LESA

3. 7. 2015

- ŠKOLA V PŘÍRODĚ 2015 - Žáci ze ZŠ u Říčanského lesa mají nové kamarády - Zájezd do Londýna

ŠKOLA V PŘÍRODĚ 2015

Na rozdíl od minulých let jsme letos nejeli na školu v přírodě celá škola najednou, ale jednotlivé třídy nebo skupinky tříd si vybraly destinace podle svého zájmu. Nejmenší žáčci z jedné třídy se vydali na velký pěší výlet přes les od budovy školy do Hájenky, kde pro ně byl připraven pracovníky Muzea Říčany zajímavý a poučný program. Další prvňáčci jeli spolu se třrťáčkami do Krkonoš, kde si prohlédli Krkonošské muzeum a výrobnu vánočních ozdob v Poniklé a dále navštívili farmu Hucul. Druháčci se také vydali na sever do Krkonoš, aby zde podnikli několik pěších výletů, zahráli si noční hru a zajezdili si na ponících. I čtvrťáci se vydali do našich nejvyšších hor. Svoji školu v přírodě pojali značně sportovně, běhali do kopce, hráli míčové hry a udělali si výlet na Huťský vodopád. Páťáci si vybrali jako cíl Jizerské hory, zevrubně prochodili okolí penzionu a jeden den se vydali na průzkum Boskovských jeskyň. Šesťáci a sedmáci zamířili opačným směrem – k Jindřichovu Hradci. Absolvovali noční prohlídku zámku Červená Lhota, podívali se do tkalcovny a navštívili historická centra Telče a Jindřichova Hradce. Jedni osmáci odjeli do kempu v Českém ráji. Kromě vodních radovánek v místním rybníku vyšplhali na zříceniny skalních hradů Drábské světničky a Valečov a prošli si pískovcové útvary Příhrazské skály. Druhá osmička a deváťáci spolu s neohroženými třídními učitelkami pokořili Vltavu na lodích. Svou plavbu zahájili ve Vyšším Brodě a ukončili v Boršově nad Vltavou. Během cesty si prohlédli Krumlov, navštívili zámek Rožmberk a klášter Zlatou Korunu, vystoupali na zříceninu hradu Dívčí kámen a také trochu zmokli. Ze škol v přírodě přijeli žáčci obohaceni o nové poznatky, odpočatí od školního stereotypu a se zážitky, které přispěly k utužení třídního kolektivu.

 

 

Žáci ze ZŠ u Říčanského lesa mají nové kamarády

První červnový týden proběhl na naší škole dlouho očekávaný „týden T“. Přijeli k nám stážisté, studnti vysokých škol, z celého světa – Hong Kong, Filipíny, Malajsie, Singapur, Indie a Francie.

Naše milé a stále usměvavé praktikanty jsme v neděli ubytovali v hostitelských rodinách u žáků a učitelů naší školy. Moc si vážíme pomoci těchto rodin, které o naše svěřence pečovali s láskou a plným nasazením po celou dobu.

V pondělí jsme tento projekt odstartovali v naší tělocvičně, kde se sešel celý druhý stupeň a se zájmem a očekáváním si vyslechl krátké představení stážistů v anglickém jazyce. Po zahájení se našich hostů ujaly deváté ročníky. Jedni si pro ně připravili prezentaci o České republice a druzí je provedli po škole s anglickým výkladem. Deváťáci se svého úkolu zhostili se ctí a patří jim za to velký dík.

Po tomto přátelském uvítání následovala prezentace stážistů. Představovali žákům i pedagogům své mateřské země, kulturu, zvyky a tradice. Už první den začaly padat jazykové bariéry a naši žáci odhodili počáteční komunikační ostych a rozmluvili se.

Následující dny jsme měli další zajímavý program – uspořádali jsme literární čajovnu, tančili jsme s našimi stážisty tradiční tance, byli jsme společně nakupovat, poté jsme vařili pro danou zemi typická jídla a na závěr proběhla Global village, kde se postupně sešla celá škola a žáci si měli možnost nechat si napsat své jméno čínsky, nechat si namalovat ornamenty hennou nebo mohli ochutnat sušené ryby, durianové bonbony a další.

Týden utekl jako voda a nastal pátek, kdy jsme se shromáždili v tělocvičně, abychom se s našimi hosty rozloučili. Samozřejmě nesmělo chybět focení, které bylo provázeno písní „Friends will be friends“ a také předáváním dárků našim stážistům. Vybrali jsme pro ně knihu o České republice, která jim bude připomínat společně strávené zážitky z tohoto skvělého týdne.

Věříme, že tento projekt nebyl na naší škole naposledy. Žákům se totiž moc líbil. Po celý týden byli nadšení z programu, čile komunikovali v angličtině, respektovali kulturní odlišnosti, pomáhali našim hostům: celkově padaly všechny mezikulturní hranice. A o to přeci jde.

 

 

Zájezd do Londýna

Dne 25.5. se 33 žáků z 5. až 9. ročníků naší školy společně se dvěma učitelkami, průvodcem a zdravotníkem  vypravilo na pět dní do Londýna. Po třinácti hodinách strávených v autobuse nás čekal první velký zážitek – cesta trajektem z Francie do Velké Británie. Když jsme dorazili do samotného Londýna, náš poznávací výlet jsme začali v části Greenwich, kde jsme měli možnost vidět nultý poledník a královskou observatoř. Bylo krásné počasí, a proto jsme se vydali na plavbu lodí po řece Temži. Dostali jsme se tak až do samotného centra Londýna. V průběhu plavby jsme obdivovali známé londýnské památky, jako třeba Tower Bridge a Big Ben. Následně jsme se zastavili u velice známého Londýnského oka – the London Eye. To nás vyvezlo do ohromné výšky, což pro nás byl další velký zážitek. Centrem Londýna jsme se prošli pěšky a zblízka tak viděli Buckinghamský palác, který je sídlem královny a Westminister Abbey, kde měli svatbu William a Kate. Druhý den jsme navštívili rozlehlé ateliery Warner Bros a už víme, že se v nich natáčel Harry Potter. Ateliéry se nám z celého Londýna líbily asi nejvíce. Viděli jsme zajímavé věci, jako například kde a jak se natáčely různé filmové scény a triky. Poslední den jsme šli do Britského muzea. Na muzeum jsme si vyhradili dvě hodiny, ale ani tento čas některým nestačil na to, aby tak obrovské muzeum stihli celé projít. V muzeu jsme viděli exponáty od počátků lidstva z různých kontinentů. Po návštěvě muzea jsme se všichni těšili na slavnou Oxford street a na nákupy. Náš výlet jsme završili v Hyde parku, odkud jsme nasedli do autobusu a plní dojmů se vraceli domů, abychom mohli rodičům a spolužákům ve škole vše o Londýně povyprávět.

                                                               Adéla Pokorná, Tereza Zbořilová a Míša Roková, 7.A

                                                                                       ZŠ u Říčanského lesa

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena