ZÁKLADNÍ ŠKOLA u ŘÍČANSKÉHO LESA

2. 10. 2015

SLAVNOSTI UČENÍ, KURZ PRVNÍ POMOCI, CAMBRIDGE CERTIFIKACE - PRVNÍ ÚSPĚCHY

SLAVNOSTI UČENÍ

Nabídnout žákům krátce před hlavními prázdninami projekt s názvem „Slavnosti učení“, může poněkud působit jako provokace J. A přesto si myslím, že se první ročník společného setkání se žáků nad rozličnými záhadami a rébusy vydařil. Podobně jako jeho odpolední varianta pro budoucí prvňáčky. Děkuji všem dětem za pohodovou atmosféru, rodičům za dobrůtky pro děti, paní učitelkám za velikou trpělivost v průběhu celého dne. Těším se na setkání opět na sklonku školního roku!

 

 

 

Dalibor Dudek, ředitel školy

 

KURZ PRVNÍ POMOCI

Nikdo z nás učitelů si samozřejmě nepřeje, aby se jeho svěřencům cokoliv stalo. Nicméně i takové situace nastávají a je tedy dobré být na ně připraven. Na začátku září proběhla první část kurzu první pomoci pro pedagogy. Zkušení záchranáři seznámili učitele s těmi nejzákladnějšími pravidly, jak postupovat při záchraně lidského života. Učitelé si prakticky ozkoušeli, jak co nejefektivněji pomoci při situacích, kdy se člověk ocitne v ohrožení života. Během dalších pěti setkání si budeme své znalosti a dovednosti prohlubovat a upevňovat, abychom byli na možné situace opravdu dobře připraveni.

Koncem září proběhne podobná akce pro žáky nazvaná „Týden na záchranu života“. Děti absolvují se zkušenými záchranáři kurz první pomoci (http://www.prvnipomocskoleni.cz/). Ze zkušeností víme, že děti jsou schopné poskytnout velmi dobře první pomoc, pokud je to někdo správně naučí. Kurzy jsou vedeny interaktivní formou, která je mezi dětmi velmi populární. Veškeré úkony si žáci prakticky vyzkouší, při čemž bude kladen důraz na nácvik neodkladné resuscitace na resuscitačním modelu, včetně použití automatické externí defibrilace. Navíc si naši žáci mohou prohlédnout plně vybavený sanitní vůz, který bude k dispozici přímo u nás ve škole. Záchranáři dětem ukáží vybavení, přístroje a určitě přidají pár napínavých historek z jejich namáhavé a velmi záslužné práce.
Každý žák účastník obdrží certifikát o absolvování kurzu.

 

CAMBRIDGE CERTIFIKACE - PRVNÍ ÚSPĚCHY

Horké léto začalo pro čtyři žáky naší základní školy již v květnu a v červnu, kdy se pořádně „zapotili“ u letních termínů mezinárodních testů z angličtiny, u tzv. Cambridge certifikace.

Základní škola u Říčanského lesa spolupracuje s organizací British Council, která je garantem nezávislého mezinárodního testování všech úrovní angličtiny. V školním roce 2014/2015 jsme poprvé otevřeli přípravné kurzy angličtiny (English club), kde se děti v rámci mimoškolní aktivity nejenom zdokonalovaly v angličtině, ale také se připravovaly na styl testování, který se v dnešní době běžně využívá u různých typů přijímacích řízení, pracovních pohovorů, olympiád a rozřazovacích jazykových testů v České republice i v zahraničí.

V minulém školním roce se o Cambridge certifikaci pod záštitou British Council pokusili 4 žáci naší školy: Alexander Nardelli (žák bývalé 5. třídy), Radek Budínek (žák bývalé 5. třídy), Eliáš Rafiq Gill (žák bývalé 7. třídy) a Matyáš Červený (žák bývalé 8. třídy). Všichni čtyři chlapci svoje jazykové znalosti z angličtiny úspěšně obhájili a stali se hrdými držiteli mezinárodního Cambridge certifikátu. V mladší kategorii dětí do 12 let získali Alexander Nardelli certifikát na úrovní Movers a Radek Budínek certifikát na úrovní Flyers. Je nutné poznamenat, že již certifikát Flyers potvrzuje jazykové znalosti, které je dle společného evropského referenčního rámce možné označit jako A2 (odpovídá úrovni přibližně konce základní školy). Certifikát KET, který získal Matyáš Červený, testuje znalosti na úrovni A2 – B1, což je cca úroveň studenta 2. ročníku střední školy a certifikát FCE, který získal Eliáš Rafiq Gill, odpovídá úrovní B2, což je jazyková úroveň maturanta.

Jsme na všechny čtyři žáky velmi pyšní a přejeme jim hodně motivace k dalšímu studiu angličtiny a mnoho dalších mezinárodních úspěchů.

Na fotce zleva: Eliáš Gill, Matyáš Červený, Alexander Nardelli, Radek Budínek

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena