ZÁKLADNÍ ŠKOLA u ŘÍČANSKÉHO LESA

27. 11. 2015

Zprávy ze ZŠ

OBOROVÉ DNY

Tak za sebou máme první ze čtyř oborových dnů. Letos učitelé nabídli deset zajímavých oblastí a někteří žáci měli velký problém se rozhodnout, které dát přednost. A o kterých tématech se mohou žáci dozvědět něco do hloubky? Pan učitel fyziky nazval svůj oborák „Malé a velké věci“ a se svými svěřenci bude měřit, vážit a porovnávat věci, které jsou pro normálního smrtelníka buď nepředstavitelně malé, nebo naopak nepředstavitelně velké. Žáci ze skupiny paní učitelky přírodopisu se seznámí s léčivými rostlinami, udělají si vlastní herbář a zkusí vyrobit léčivou mastičku. Přírodopis je letos zastoupen hned dvakrát a zkuste uhodnout, co mají společného: pivo – chléb – camembert – lišejník – mravenci – troud – lufa a další? No přeci houby! Druhá skupina přírodovědců se zabývá houbami a prostředími, ve kterých se houbám daří. Paní učitelka češtiny si se svými žáky položila otázku: Co je to úspěch? Protože úspěch přeje připraveným, tedy těm, kteří se umí správně prezentovat, dobře mluví, umí jednat s lidmi, jsou motivovaní a jdou si za svým cílem. Kdo je hravý, rád používá hlavu a chce vyhrávat v každé hře, zapsal se na téma „Logické hry a šifry“. Naučí se, jak postupovat tak, aby byl vždy o krok napřed před svým protihráčem. Ti, kteří rádi poznávají nové kraje, měli dvě možnosti – anglicky mluvící země nebo německy mluvící země. Žáci si zkusí zarezervovat ubytování v hotelu, objednat jídlo v restauraci, doptat se na cestu, nakoupit si v obchodě a tyto vědomosti pak prakticky vyzkouší při návštěvě u našich německých sousedů. Sportovci se letos zapotí na kladině, kruzích, bradlech, s obručí, stuhou … Ano, uhádli jste, paní učitelka si pro žáky připravila téma gymnastika. V rámci výjezdu si děti zařádí v Jump parku. Kreativní jedinci se mohou naučit fotit na téměř profesionální úrovni, dozví se o clonách, expozicích, světle a moc se těšíme, že nám vše zajímavé z oborových dnů zachytí hledáčkem svých fotoaparátů.

Nabídka je tedy pestrá a my učitelé se již těšíme na květnové prezentace, neboť tam se i my dozvíme mnoho nového a zajímavého.

                                                                                                                   Zuzana Pokorná

 

English Club

Od října 2015 se na naší škole znovu rozběhly English Clubs, kurzy angličtiny zaměřené na přípravu na mezinárodně uznávané Cambridge certifikáty. Po rozřazovacím testu se vytvořily čtyři skupiny – Starters (úroveň A1) pod vedením Mgr. Michaely Jarošové, Movers (úroveň A1-A2) a Flyers/KET (úroveň A2) pod vedením Mgr. Jany Uríkové a PET (úroveň B1) pod vedením Mgr. Zuzany Pokorné. Přejeme našim angličtinářům hodně úspěchů!

 

Svět bez bariér

Co bych nedokázal, kdybych byl ochrnutý a na vozíku? Dokázal bych přijmout nového postiženého spolužáka, vytvořit pro něj takové prostředí, aby se v naší třídě cítil dobře? Dokázal bych ochrnutému kamarádovi pomoct najíst se, zajít si na toaletu?

Podobné otevřené otázky na tělo si vzájemně kladli žáci ZŠ u Říčanského lesa a dvě vzácné návštěvy, vozíčkáři, kteří se k životu staví naplno, sportují a pracují jako každý z nás.

Karolína Chloubová dokonce pracuje na ministerstvu školství mládeže a tělovýchovy v odboru strategie a řízení nového operačního programu jako garantka pro inkluzivní vzdělávání. S problematikou začleňování dětí s handicapem ve školách tak má nejen zkušenost osobní, ale i z dění v celém školském systému.

Oba vozíčkáři velmi ocenili přátelské prostředí na naší škole, ochotu dětí diskutovat i o ožehavých tématech a zejména kompletní bezbariérovost celé naší školy.

Co přinesla návštěva vozíčkářů našim žákům, nejlépe shrnují ohlasy samotných dětí:

Nenapadlo by mě, že jeden schod je pro vozíčkáře taková překážka. Po návštěvě Karolíny na to určitě budu myslet i jako dospělá, aby se vozíčkáři dostali do budov.

(Natálka, 7.A)

 

Handicapovaní to mají těžké, ale díky Karolíně jsem objevila, že pokud má vozíčkář chuť a sílu prožít život naplno, může jej mít daleko lepší, než jsem myslela dříve.

(Vendy, 7.A)

 

Postižení jsou podle mě úplně normální lidi, jen mají nějakou nevýhodu, musíme jim každý věnovat více důkladné péče.

(Jakub, 7.A)

 

Petr Pecha a 7.A

 

 

 

POZVÁNKA

VÁNOČNÍ DÍLNA

Zveme rodiče a děti na tvořivé dílničky, kde si budou moci vyrobit betlém, ozdobné větve, svícen a namalovat skleněné ozdoby.

Kdy: 10.12. 16:30 – 18:30

Kde: družina

Cena dílny: 120,- Kč

volejte: 723 102 429, 323 666 546 nebo pište: zuzana.pacalova@zs.ricany.cz (do 4.12.)

 

VÁNOČNÍ JARMARK

Přijměte pozvání na tradiční vánoční jarmark spojený s prodejem výrobků našich žáků, se zpěvem koled, pásmem básní a pohoštěním připraveným našimi žáky. Můžete si prohlédnout vítězné výkresy s vánoční a zimní tématikou.

Kdy: 17.12. 17:00 – 18:30

Kde: prostory školy

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena