ZÁKLADNÍ ŠKOLA u ŘÍČANSKÉHO LESA

1. 7. 2016

Odznak všestrannosti olympijských vítězů, Cesta kolem světa za 5 dní v ZŠ u Říčanského lesa, Matematický úspěch na celostátní úrovni, Dobrodružné výlety, Recitační soutěž

ODZNAK VŠESTRANNOSTI OLYMPIJSKÝCH VÍTĚZŮ

I v letošním školním roce se naše škola zapojila do celostátního projektu OVOV (Odznak všestrannosti olympijských vítězů). V rámci výuky tělesné výchovy si jednotlivé disciplíny vyzkoušela většina žáků 3. – 8. ročníku. Z těchto si pak paní učitelka vybrala cca 30 nejlepších, kteří se na malém školním soustředění utkali o nominaci do soutěže družstev a do soutěže jednotlivců. Příprava se vyplatila. Na okresním kole, které se konalo 3. 5. na ZŠ Bezručova, jsme byli úspěšní. V soutěži družstev jsme si oproti loňskému roku polepšili a umístili se na 4. místě. Výrazného úspěchu v podobě stupňů vítězů pak sklidilo 8 jednotlivců. Jmenovitě: 1. místo - Markéta Oubrechtová, Adam Ševinský, Matyáš Tomek a Vojtěch Ráž, 2. místo - Jakub Vrba a Hana Oubrechtová, 3. místo - Eliška Reha. V celkové rekapitulaci jsme získali celkem 8 postupujících míst na krajské kolo do Čáslavi. Krajské kolo se uskutečnilo na atletickém stadionu za účasti opravdových sportovních hvězd, které zde byly v pozici rozhodčích. Žáci se seznámili např. s Ludmilou Formanovou a Štěpánem Janáčkem. Na soutěži byla vynikající atmosféra a naše škola dosáhla i zde na stupně vítězů. 2. místo - Markéta Oubrechtová a 3. místo Matyáš Tomek. Oba jen krůček od postupu na celostátní kolo. Děkuji tímto všem žákům naší školy za vzornou reprezentaci.

Mgr. Monika Dobešová

 

 

Cesta kolem světa za 5 dní v ZŠ u Říčanského lesa

 

Již podruhé jsme v naší škole přivítali vysokoškolské studenty z celého světa…

 

            Prožili jsme neobvyklý týden. Začátkem června naši školu navštívili stážisté z různých zemí světa. Tentokrát jsme měli tu čest uvítat studenty z Číny, Indie, Kanady, Vietnamu, Mexika, Hong Kongu, Malajsie a Gruzie. V tomto školním roce projekt probíhal na 1. i 2. stupni, dokonce naši stážisté zavítali i k dětem do odpolední družiny.

            Mladí lidé k nám přijeli, aby se s námi podělili o zajímavosti ze svých rodných zemí. Zeměpisné informace, historie, kultura, hudba, jídlo, sporty, zvyky a tradice – to vše bylo na programu během jejich týdenního pobytu na naší škole. Svůj anglický výklad prokládali zajímavými rozhovory se žáky, kteří se do nich s chutí zapojovali a přirozenou cestou se tak zdokonalovali v anglické konverzaci.

            Žáci se mohli v krátké době naučit základní slova a fráze v rodných jazycích studentů, mohli si vyzkoušet národní tance, napsat své jméno pomocí čínských znaků nebo jíst dřevěnými hůlkami. S dívkou z Malajsie měli žáci možnost zazpívat si národní hymnu, se studentem z Číny se učili psát číslice od 1 do 10 čínskými znaky a dále dělali mnohé další zajímavé aktivity, které děti bavily a zároveň jim rozšiřovaly jejich obzory.

            Abychom naši milou návštěvu potěšili, jazyková třída si pro ni připravila divadelní vystoupení v anglickém jazyce. Jednalo se o pásmo pohádek, které bylo trefně doplněno náležitými kostýmy a zahráno s láskou a nadšením. Herci byli odměněni upřímným potleskem, a to byla pro ně ta největší odměna.

            Na závěr bychom chtěli poděkovat všem hostitelským rodinám, které se zapojily do projektu s námi a otevřely svou náruč a domovy novým kulturám a ubytovaly u sebe naše stážisty.

            Příští rok bychom rádi tuto akci zopakovali a přivítali u nás studenty z dalších zemí.

                                                                                  Jaroslava Zajíčková, Zuzana Pokorná

 

Matematický úspěch na celostátní úrovni

„Kam ta dnešní mládež kráčí?“ můžeme dnes často slyšet.

Samozřejmě nemůžeme mluvit za všechny, ale někteří žáci kráčí vstříc úspěšným výkonům ve vědomostních soutěžích.

Například žáci 4.B ZŠ u Říčanského lesa dosáhli vynikajícího celostátního úspěchu v soutěži Matematický Klokan.

V celostátní konkurenci 105 668 žáků obsadil Matěj Hercik 1. místo s maximálním možným ziskem 120 bodů a Adam Dvořák 3. místo se ziskem 116 bodů ze 120.

I ostatní žáci ve třídě podali vysoce kvalitní výkony. Několik z nich dosáhlo na bodové hodnocení nad 100 bodů a přes 90 bodů, což jsou nadstandardní výkony. Celkový bodový průměr byl proto ve třídě 81 bodů, zatímco celostátní bodový průměr byl 61 bodů.

Takový úspěch samozřejmě těší a úspěšným žákům lze oprávněně gratulovat, což rádi činíme.

Děkujeme tímto třídnímu učiteli Mgr. Zdeňkovi Bromovi za zapojení žáků do soutěže.

                                                                                                                      Zuzana Pokorná

 

DOBRODRUŽNÉ VÝLETY

V květnu 2016 vyrazila třída 7.A ZŠ u Říčanského lesa hned na dva dobrodružné výlety. Se třídami 4.A a 6.B do Slovenského ráje a s 5.D, 8.A a dalšími sportovními dětmi do rakouské Medvědí soutěsky a slovinských jeskyní.

Zlatým hřebem výprav bezesporu byly slovinské Škocjanské jeskyně, přírodní památka UNESCO. Prošli jsme obrovský podzemní dóm s velkou řekou s vodopády, obdivuhodně nasvícenou. Pak následovaly rokliny kolem propadání řeky do podzemí, částečně jeskyněmi a částečně soutěskou.

Co nejvíce zaujalo děti?

Nejvíc se mi líbila na Slovensku rokle Suchá Belá. Bylo tam hodně žebříků, něco podobného bych si chtěla vyzkoušet znovu.

(Niky, 7.A)

 

Na Slovensku výlet na Závojový vodopád v Sokolí dolině. Krásná příroda, vodopády, nejvyšší přes 70 metrů. A žebříky plné adrenalinu. Viděl jsem tam i pěkné čolky.

(Matouš, 7.A)

 

Obdivuji tvůrce lehátkových kupé ve vlaku, že se mu vešlo tolik postelí na tak malou plochu.

(Eliška, 7.A)

 

Jednoznačně podzemní vozíčky v jeskyni Postojná, ve kterých jsme bleskurychle projížděli síněmi s krápníkovou výzdobou. Fascinující mi také přišlo, že na konci cesty kilometry hluboko v jeskyních byl obchod se suvenýry.

(Nina, 7.A)

 

Suchá Belá a Medvědí soutěska. Oba výlety byly fyzicky náročnější než procházka v lese, ale plné úžasný přírodních zákoutí a nezapomenutelných zážitků.

(Viky, 7.A)

 

Slovensko. Byla nádhera se dívat na vodopády.

(Aneta, 7.A)

                                                                                                          Petr Pecha, třídní učitel 7.A

 

RECITAČNÍ SOUTĚŽ

Ve dnech 2. – 3. června proběhl ve škole nultý ročník recitační soutěže, která si klade za cíl podpořit v žácích lásku ke kultivovanému přednesu a literárnímu dílu jako nositeli nejen stránky obsahové, ale i formální.

Soutěž byla rozdělena do čtyř kategorií dle věku účastníků. Musíme žáky velice pochválit, neboť ačkoliv se jednalo o nultý ročník, účast byla hojná a kvalita předvedených projevů a výběr textů k recitaci byly na velmi vysoké úrovni.

Vítězům jednotlivých kategorií byly předány hodnotné ceny v podobě poukázek do knihkupectví, což věříme, že bude žáky do budoucna motivovat k četbě hodnotné literatury.

Jako organizátoři bychom rádi poděkovali všem zúčastněným žákům, protože ve spěchu závěrečných týdnů školního roku pomohli vytvořit kultivovanou a poklidnou atmosféru několika málo vyučovacích hodin. Rovněž bychom rádi poděkovali učitelům, kteří dohlédli na výběr přednášených textů a pomohli žákům s formálním uchopením přednesu.

Jaroslava Zajíčková, Vojtěch Vytiska

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena