ZÁKLADNÍ ŠKOLA u ŘÍČANSKÉHO LESA

26. 8. 2016

9. ROČNÍK – OBHAJOBY OBOROVÝCH PRACÍ,Olympiáda pro MŠ Čtyřlístek, Slavnosti učení a škola nanečisto

9. ROČNÍK – OBHAJOBY OBOROVÝCH PRACÍ

Na konci školního roku čeká na žáky devátých ročníků obhajoba jejich oborové práce, na které pracují během celého školního roku v oborových dnech a samostatně doma. Obhajoba probíhá před tříčlennou komisí složenou z vedoucího oborové práce, třídního učitele a zástupkyně pro 2. stupeň. Žáci obhajují před svými spolužáky. Po vlastní prezentaci jsou jim členy komise pokládány doplňující dotazy k upřesnění nejasností nebo zjištění doplňujících informací. Členové komise se následně vyjádří ke všem aspektům, které k prezentování patří – tedy nejen k obsahu prezentace, ale také ke způsobu, jakým který žák prezentuje. Pro žáky je toto první velká zkušenost s prezentováním před velkým počtem lidí, která je připravuje na mnoho dalších veřejných vystoupení. Letos jsme měli možnost vyslechnout prezentace na téma „Malé a velké věci“, hovořilo se tedy o objektech mikroskopických i nepředstavitelně velkých. Dalším tématem byly houby, jejich výskyt, zvláštnosti a použití. Jiní žáci se zamýšleli nad otázkou „Co je to úspěch?“ a jak být úspěšný. Další oblastí byly logické hry a šifry, nechyběly prezentace o cizích zemích a cestovatelských zkušenostech. Sportovní téma „Gymnastika“ nám přiblížilo historii, významné osobnosti i současnost tohoto sportu. Kreativní jedinci nás seznámili s tím, jak dobře fotografovat, jaký fotoaparát si koupit a jak ho nastavit.

Prezentace na téma „Média a jejich vliv“ nás upozornily na krásy i nebezpečí tohoto fenoménu. Mnoho prezentací bylo na velmi vysoké úrovni a mnoho prezentujících předvedlo velmi kvalitní výkon. Přejeme našim absolventům mnoho úspěchů na střední škole nebo učilišti, které si vybrali a věříme, že se jim bude dařit.

 

OLYMPIÁDA PRO MŠ ČTYŘLÍSTEK

Na konci loňského školního roku jsme opět pozvali naše malé kamarády ze Čtyřlístku. Tentokrát pro ně osmáci a deváťáci pod vedením paní učitelky Moniky Dobešové připravili sportovní olympiádu. Počasí nám přálo a ráno jsme na prosluněné zahradě přivítali okolo osmdesáti nadšených sportovců. Čekaly na ně tradiční i méně tradiční disciplíny – sprint, skok do dálky, překážkový běh, hod na cíl, chůze na chůdách, běh s míčkem na lžičce, kroket, kop na bránu, bludiště, házení kroužku na kužel, skákání po jedné noze. Malí sportovci dostali kartičku s prázdnými políčky, kam jim za každou splněnou disciplínu přibylo razítko. Naši žáci pilně zapisovali nejlepší výsledky, aby na konci celého klání mohli prvním třem nejlepším v každé disciplíně poblahopřát a předat sladkou odměnu. Ale ani na ostatní malé sportovce jsme nezapomněli, zbytek sladkostí rozdělily paní učitelky všem nadšeným soutěžícím. Vždyť není důležité vyhrát, ale zúčastnit se! Už nyní se těšíme na další setkání!

 

SLAVNOSTI UČENÍ A ŠKOLA NANEČISTO

Již druhým rokem je u nás konec školy spojen – možná poněkud paradoxně – s oslavou učení. Tento rok se přípravy zhostili naši nejstarší žáci. Vybrali si několik oblastí a nachystali čtyři stanoviště s tématikou mateřského jazyka (pranostiky, přesmyčky, hádanky …), dvě přírodovědná stanoviště – na jednom žáci hádali koření podle vůně a na druhém určovali zvířata podle stop nebo podle siluet, jedno matematické stanoviště plné logických her, jedno stanoviště chemie s pokusy, a poslední odlehčené stanoviště sportovní, kde především chlapci poznávali fotbalové týmy podle dresu a kde si kluci i holky fotbal mohli zahrát. Naše jazyková třída vystoupila před ostatními žáky se svými divadelními minihrami v angličtině, po kterých následovaly rozbory jednotlivých her.

Odpoledne se slavností účastnili i naši letošní prvňáčci (tenkrát tedy ještě předškoláčci). Pan ředitel všechny přivítal, společně jsme si zazpívali a pak si jednotlivé třídy se svými budoucími učitelkami a vychovatelkami prošli stanoviště přizpůsobená jejich znalostem a schopnostem. Rodiče měli mezitím možnost se vyptat vedení školy na nejrůznější otázky a také se neformálně seznámit s ostatními rodiči. Poděkování patří i paní Marii Pasečné, která upekla výborné sušenky v barvách školy.

 

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena