ZÁKLADNÍ ŠKOLA u ŘÍČANSKÉHO LESA

30. 9. 2016

První školní den, Žáci u lesa rozhodnou o 20 000 Kč, English Club a Cambridge Certifikace

PRVNÍ ŠKOLNÍ DEN

První školní den se opravdu vydařil. Měli jsme dokonce i návštěvu z období křídy – Tyrannosaura Rexe. Počasí nám přálo, a tak jsme se všichni ráno sešli v atriu školy. Pan ředitel přivítal naše nejmladší žáčky a zároveň popřál našim nejstarším úspěšný závěrečný rok a šťastný výběr střední školy. Pan starosta v nás probudil týmového ducha sborovým pokřikem a poté jsme se rozešli do tříd. Nejvíce si tento den užili prvňáčci. Od města, od školy a od dalších subjektů dostali dárečky do začátku jejich studijní kariéry, seznámili se se svými spolužáky, a to vše za přítomnosti maminek, tatínků, babiček a dědečků. Přejeme všem žákům i učitelům školní rok bohatý na zážitky a vědomosti.

 

Žáci u lesa rozhodnou o 20.000,- Kč

Model a možnosti participativního rozpočtování žáky naší školy výrazně oslovily. Jde vlastně o praktický proces výuky, kdy žáci mají příležitost podílet se na přímém zapojení do fungování školy a demokraticky rozhodnout. Projekt, ve kterém sami žáci rozhodnou o částce 20.000,- Kč, napomůže ve svém důsledku rozvoji jejich kompetencí pro praktický život. V rámci projektu se věnují stanovování priorit a upřednostňování určité věci, delegování pravomoci, prosazování názoru, záměru a hlasování.

Jak jsme s projektem daleko? Žáci zvolili témata a konkretizovali je. Proběhlo setkávání nad tématy a delegovaní zástupci se k nim vyjadřovali. Některá z témat zvolili hlasováním. Volba proběhla na základě zájmu o určité téma; část námětů byla vyřazena také z důvodu finančního nebo organizačního. Nicméně i nezvolená témata jsou pro školu cenná, neboť jasně ukazují, o čem žáci přemýšlejí (např. školní hřiště).

Která témata uspěla?

  • Herní aktivity na chodby školy
  • Klidová zóna na chodbě
  • Školní knihovna
  • Školní park (keře, květiny)
  • Data projektory
  • Akvária

Následoval týden pro kampaň, propagaci, reklamu úspěšných návrhů. Následně za podpory D21 proběhlo v závěru měsíce (26. až 27. září) hlasování, o jehož výsledcích vás budeme informovat v příštím vydání Kurýru. Závěrem se sluší poděkovat Městu Říčany za zabezpečení finanční stránky projektu.

                                                                                                                                             Dalibor Dudek

ENGLISH CLUB A CAMBRIDGE CERTIFIKACE

Celý minulý školní rok se žáci v hodinách English Clubů pilně připravovali na složení mezinárodně uznávaných zkoušek z angličtiny. V červnu zkoušky proběhly a máme velkou radost, že můžeme poblahopřát všem žákům, kteří se jich účastnili, jmenovitě: Eliška Strouhalová, Tomáš Brückner, Lukáš Krajíček, Matěj Třeštík, Vlastimil Špok, Miroslav Grégr, Aneta Kučerová, Vendula Třeštíková, Kryštof Mandát, Agáta Matyášová, Michaela Masopustová, Jiří Šebesta, Veronika Moravcová, Vendula Kratochvílová, Nela Dajbychová, Nicole Bieliková, Maria Navrátilová.

I tento školní rok otevíráme English Cluby ve třech úrovních. Paní učitelka Jarošová povede ve čtvrtek 15:15 – 16:00 začátečníky (úroveň Starters a Movers), paní učitelka Uríková ve středu 14:30 – 15:15 povede pokročilejší skupinu (úroveň Flyers a KET). Nejpokročilejší skupina se bude připravovat pod vedením paní učitelky Pokorné ve čtvrtek 14:30 – 15:15 (úroveň PET). Těšíme se na všechny zájemce!

                                                                                                                                                             Zuzana Pokorná

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena