ZÁKLADNÍ ŠKOLA u ŘÍČANSKÉHO LESA

27. 1. 2017

Beseda s ilustrátorkou dětských knih, Divadlo v angličtině, Základy filmové řeči U lesa, VÁNOČNÍ LAŤKA

BESEDA S ILUSTRÁTORKOU DĚTSKÝCH KNIH

V úterý 15. 11. na hodinách češtiny u nás ve 4. C byla Petra Jelenová. Je to ilustrátorka, to znamená, že kreslí do knížek. Ilustrovala například knihu Kočka Linda, poklad rodiny, Křeček Ferda vypravuje, Křeček Ferda v ohrožení, Drak Drango. Říkala nám třeba, že když na počítači ilustrovala Draka Dranga, tak se vytiskly úplně jiné odstíny barev, než viděla v počítači, takže si musela koupit vzorníky barev. Dozvěděli jsme se, jak vůbec knihy vznikají. Ale také to, jak její mamka spisovatelka došla k inspiraci na knížku Kočka Linda – když byla paní Jelenová malá, byla Linda miláček jejich rodiny. Pak nám paní Jelenová začala kreslit různé kočky a my jsme se všichni rozkreslili. Moc se mi povídání líbilo a myslím, že se to líbilo i mým spolužákům.

Natálka Mašková, 4. C

DIVADLO V ANGLIČTINĚ

Před vánočními prázdninami jsme do naší školy pozvali divadelní skupinu The Bear Educational Theatre, která pořádá divadelní představení pro žáky všech věkových skupin. Vyučující angličtiny dostali několik týdnů před představením výukové materiály, takže se mohli s žáky na představení připravit (nebo použít materiály po představení). Nejmenší žáci zhlédli interaktivní představení Jackie and the Giant, během kterého si osvěžili základní slovní zásobu, zazpívali si a někteří se dokonce stali na chvilku herci. Starší žáci viděli vtipnou hru The Alien Grammar Show, ve které si – již podle názvu – procvičili gramatiku, bránici a někteří se opět stali protagonisty děje. Jazykové třídy, osmáci a deváťáci měli možnost vidět krásně zpracovaný tradiční britský vánoční příběh Christmas Carol od Ch. Dickense. Divadelní představení nás hezky naladilo na vánoční pohodu.

                                                                                                                      Zuzana Pokorná

KLUB ZVÍDAVÝCH ŽÁKŮ – JAK SE PÍŠE KNIHA

Autor, režisér a scénárista Petr Procházka si pro žáky v rámci Klubu zvídavých žáků připravil povídání o tom, jak se píše kniha. Pan Procházka měl příležitost natáčet během posvátného obřadu Sun Dance v indiánských rezervacích. Unikátní zážitek mu byl inspirací pro další studium indiánských kultur, jejich rituálů, šamanských praktik a obřadů a pochopení, jak původní obyvatelé Severní Ameriky nahlíží na smrt a znovuzrození. O této zajímavé tématice napsal dvě knihy: Indiánská kniha mrtvých (2004) a Tanec slunce: Krvavý rituál síly a posvátné bolesti (2006). Během přednášky vyprávěl žákům o až nadpozemských zážitcích z natáčení, kdy jim šamani očarovali kamery a ten nejdůležitější moment celého rituálu zkrátka na záznamu chyběl! A stejně tak jim šamani zatemněli mozek a ani jeden z filmařského filmu si tento moment nemohl vybavit. Také povyprávěl o jedinečné možnosti bádat v nejprestižnějších knihovnách Spojených států, kam se běžný smrtelník nedostane. Nakonec vylíčil porodní bolesti, které zažívá asi každý spisovatel, když se mu rodí nová kniha, své pochyby ale i radosti při dotváření její konečné podoby. Bohužel už nevybyl čas na promítání obrázků z knihy a tak můžeme doufat, že naše setkání s panem spisovatelem nebylo poslední.

                                                                                                                      Zuzana Pokorná

ZÁKLADY FILMOVÉ ŘEČI U LESA

Žáci 9. ročníku spolu se zájemci z ostatních říčanských škol se zúčastnili v rámci projektu Patriot přednášky zaměřené metodicky na filmovou řeč. Pan režisér Petr Procházka předal žákům písemnou metodiku a na filmových ukázkách ilustroval principy, na kterých stojí filmová tvorba.

Žáci sledovali obrazovou i zvukovou stránku filmové tvorby, dramaturgickou stavbu příběhu hraného filmu. Získali povědomí o tom, jak se film píše (filmová povídka, jednotlivé scénáře). Filmové ukázky nabídly žákům pohled na různou práci kamery, jednotlivé druhy záběrů.

Vedle hraného filmu byl při výkladu prostor také pro film dokumentární. Režisér a scénárista Procházka měl mj. vzácnou příležitost natáčet během posvátného obřadu Sun Dance v indiánských rezervacích v Jižní Dakotě a Minnesotě.

                                                                                                                      Dalibor Dudek

 

VÁNOČNÍ LAŤKA

Poslední školní týden v prosinci bývá především ve znamení školních besídek, vánočního pečení a těšení se na Štědrý den. V této pohodové atmosféře se na naší škole uskutečnil 1. ročník závodu ve skoku vysokém s příznačným názvem „VÁNOČNÍ LAŤKA“.

Žáci 6. až 9. ročníků se mezi sebou utkali o titul nejlepšího skokana do výšky. V přeplněné tělocvičně byly k vidění úchvatné momenty, korunované skvělými výkony, které se často pohybovaly ve výškách kolem 120 centimetrů a více. Některým žákům odolala laťka i ve výšce 127 cm. Pochválit musíme také diváky za jejich hlasitou podporu, která často udržela laťku mezi stojany a dopomohla tak závodníkům k těm nejlepším výsledkům.

 

Přestože mnozí žáci překonali sami sebe a prokázali odvahu a velkou bojovnost, medailisté mohou být v každé kategorii pouze tři, a to:

6. ročník dívky: 1. místo Kučerová Aneta, 2. místo Sihelníková Ema, 3. místo Kašparová Kristýna

6. ročník chlapci: 1. místo Janda Tobiáš, 2. místo Svoboda Tomáš, 3. místo Daniel Mikuláš

7. ročník dívky: 1. místo Jonáková Lucie, 2. místo Doležilová Julie, 3. místo Doležalová Anita

7. ročník chlapci: 1. místo Lauer Šimon, 2. místo Exner Matyáš, 3. místo Pavlík Oskar a Fišer Tobiáš

8. ročník dívky: 1. místo Vrzalová Denisa, 2. místo Novotná Aneta, 3. místo Votíková Viktorie

8. ročník chlapci: 1. místo Popelka Dominik, 2. místo Pacal Jan, 3. místo Pětník Richard

9. ročník dívky: 1. místo Dostálová Erika, 2. místo Rossi Jennifer, 3. místo Jurcsiková Kristýna a Reha Eliška

9. ročník chlapci: 1. místo Bodnariuc Lukáš, 2. místo Ráž Patrik a Tabášek Matěj

                Všem výhercům gratulujeme a těšíme se na další ročník!

                                                                                                              Monika Dobešová, Kateřina Raková

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena