ZÁKLADNÍ ŠKOLA u ŘÍČANSKÉHO LESA

1. 9. 2017

PROJEKTY 2017 - 2018

PROJEKTY 2017 - 2018

Pod záštitou organizace Člověk v tísni jsme se zapojili do aktivity  „Active Citizens“ v rámci projektu CIVIS, která je zaměřena na občanské a sociální kompetence, zabývá se občanským vzděláváním a výchovou k demokracii a vychází z celosvětového programu „Active Citizens“. V rámci ověřování metodiky bude vytvořen žákovský tým dvanácti žáků napříč 2. stupněm, který se bude scházet pod vedením dvou pedagogů – Mgr. Vojtěcha Vytisky a Bc. Václava Černého s cílem uspořádat jednorázovou komunitní veřejně prospěšnou akci. Metodika „Active Citizens“ a nabízí 47 aktivit v pěti okruzích: identita, dialog, společnost, komunitní plánování, realizace komunitního projektu. Učitelé budou vybírat aktivity, které je zaujmou a které se hodí pro konkrétní skupinu žáků.

Od ledna 2018 budeme zapojeni do projektu Laborky.cz. Projekt podporuje vzájemné učení škol a pedagogů formou síťování a je zaměřen na přírodovědnou gramotnost a badatelsky orientovanou výuku/vzdělávání. Zapojení učitelé budou dostávat metodické listy se zajímavými pokusy, které budou dělat s žáky v hodinách přírodovědných předmětů. Vše budou zaznamenávat na video, které následně zavěsí na youtube. Vyučující poté poskytnou tvůrcům metodických materiálů zpětnou vazbu. Vznikne tak databáze pokusů, které budou moci učitelé používat při výuce. V rámci projektu obdrží škola vybavení odborné učebny.

Podařilo se nám získat dotaci od Středočeského kraje na podporu primární prevence. Na 2. stupni budou probíhat interaktivní programy zaměřené na vztahy mezi žáky, prevenci šikany, zneužívání návykových látek, negativní jevy v oblasti reprodukční (předčasný sex, promiskuitní chování), právní povědomí a multikulturní výchovu, adrenalin, kyberšikanu. Na 1. stupni budou interaktivní programy zaměřené na vztahy mezi žáky, prevenci šikany, zdravý životní styl, prevenci úrazů v dopravě, první pomoc. Mgr. Vojtěch Vytiska již v roce 2016 nastoupil dvouleté studium školního metodika prevence, které bude částečně hrazeno z těchto zdrojů. Navazujeme spolupráci s organizací zabývající se lektorováním pedagogických pracovníků. Na podzim proběhne první školení, které našim učitelům pomůže zefektivnit práci s třídním klimatem.

Z operačního programu Výzkum, vývoj a vzdělávání jsme získali dotaci, ze které budeme podporovat další vzdělávání pedagogických pracovníků v oblastech čtenářské gramotnosti, matematické gramotnosti a cizích jazyků. Dále bude na škole probíhat tandemová výuka cizích jazyků, kdy jedním vyučujícím bude rodilá mluvčí z USA. Ve škole bude pod vedením PaedDr. Jolany Beranové probíhat volnočasová aktivita čtenářský klub, kde si žáci budou sdílet své čtenářské zážitky a doporučovat si knihy navzájem.

Příští tři roky bude naše škola zapojena do mezinárodního programu Erasmus+ Strategické partnerství v projektu s názvem „Stars“. V projektu je zapojeno šest partnerů ze tří zemí (Slovensko, Česká republika, Bulharsko), z Čech je to kromě naší školy ještě Univerzita v Plzni. Výstupem projektu bude metodika pro astronomii, určená na mezipředmětovou výuku pro učitele fyziky, chemie, zeměpisu na II. stupni ZŠ. Úkolem školy je validovat pracovní verzi metodiky (zpětná vazba, připomínkování, hodnocení ze strany učitelů na uplatnění metodiky v praxi, kterou budou vyučující poskytovat po každé odučené hodině). Garantem za naši školu bude Bc. Václav Černý.

 

                                                                                                                                            Zuzana Pokorná

 

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena