Žákovské zastupitelstvo

6. 7. 2020

Kukátko do Žákovského zastupitelstva

Po dlouhé odmlce se podíváme opět pod pokličku, která ukrývá dění v Žákovském zastupitelstvu. Dnes si povíme o víkendovém koncertu Pavla Šporcla na Jurečku, který měl ukončit temnější období, které nás, ale i celý svět, zasáhlo. Pojďme se tedy podívat, jak jsme my (žákovští zastupitelé) na této akci pracovali.

Každý den jsme se sešli kolem 20. hodiny, abychom se stihli rozmístit po areálu koupaliště Jureček a rozdělit si úkoly. Konkrétně mě a pár mých kolegů jste mohli zahlédnout u vchodu ke kiosku, kde jsme vám dávali na ruce poznávací pásky. Další žákovské zastupitele jste mohli zahlédnout u vchodu naproti restauraci a nějací vám jistě i pomohli nasednout na lodičky. Já osobně velice děkuji za vaši ochotu a trpělivost, protože jsme občas vážně nestíhali, anebo jsme něco popletli.

Od naší práce se ale přesuňme k samotnému koncertu, který započal ve 21:30. V tu chvíli jsme my zastupitelé (tedy aspoň většina) měli odpracováno a mohli jsme se volně pohybovat po areálu. Vždy před koncertem jste mohli spatřit žáky ze ZUŠ Říčany, kteří předvedli výborný výkon a myslím, že dát dohromady koncert zkušeného houslisty a mladých žáků ze ZUŠ byla výborná volba. Po vystoupení žáčků už ale přišel na řadu samotný pan Šporcl. Ten pro vás měl připravené to nejlepší ze svého repertoáru a podle ohlasu zřejmě vybral opravdové unikáty. Mohli jsme zaslechnout skladby jako Magical 24 nebo Modlitba (tu mimochodem hrál nedávno na zádušní mši za Evu Pilarovou). Pan Šporcl ale zahrál i skvělé variace na českou státní hymnu. To mě velice překvapilo, protože údajně podle pana Šporcla mají tyto variace přes 16 minut a je to nejdelší singl na světě. Koncertu určitě také velmi pomohlo, že každý den dorazil jiný host, který měl koncert obohatit. V pátek jsme se zde mohli potkat s výbornou sopranistkou Janou Šrejma Kačírkovou, v sobotu jsme zahlédli skvělého akordeonistu Vojtecha Szabó a v neděli vystoupil p. Šporcl společně se svou ženou Bárou Kodetovou Šporclovou.  Občas jsme se na tomto koncertě setkali i s komplikacemi, které se musely řešit poměrně dost improvizovaně a shody špatných náhod tomu nijak nepomohly. Se vším jsme se ale snažili vypořádat v tichosti, aby koncert pana Šporcla nic nerušilo.

Mě osobně koncert pana Šporcla doslova nadchnul. Nikdy jsem zájem o vážnou hudbu nejevil a čekal jsem, že na tomto koncertu přivítáme spíš starší lidi. Opak se ale stal pravdou, protože na pana Šporcla zejména v pátek a sobotu přišla masa mladých lidí, což jsme vůbec nečekali a byli jsme z toho nadšení. Myslím, že všem třem koncertům se nedalo nic vytknout a my doufáme, že jste si to užili stejně jako my. Velké díky patří nejhlavnějším organizátorům, což je město Říčany, zejména pak třeba paní místostarostka Špačková, KC Labuť, dále určitě děkujeme hasičům a policistům, kteří na místě byli k dispozici. Potom také velký dík zvukařům, technikům, ale i několika ostatním pracovníkům, kteří nám pomáhali při naší práci. A také nakonec chci poděkovat vám, že jste přišli a z tohoto koncertu jste udělali neuvěřitelnou kulturní událost. Děkuji i týmu ŽZ, který zde pomáhal a jeho starostovi Janu Hromasovi, který měl na místě také spousty práce. A abychom to ukončili symbolicky, všem dávám velký potlesk. Zatím na shledanou a doufám, že se zase někdy uvidíme na podobných akcích.

Matyáš Maňas

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena