Žákovské zastupitelstvo rozjíždí nové projekty

25. 3. 2013

Semínka, soutěž, koulovačka

22. února proběhla na Komenského náměstí historicky první Ladovská koulovačka, kterou Žákovské zastupitelstvo pomohlo zrealizovat. Koulovaly se proti sobě dva týmy, jeden říčanský a jeden radošovický. Bohužel se radošovických reprezentantů sešlo podstatně méně než těch říčanských. I když své síly spojili s panem starostou, byli ve značné nevýhodě. Po nelítostném souboji skončila koulovačka remízou. Akce se velmi povedla, chválili si ji jak účastníci, tak diváci, kteří se mohli ohřát kelímkem výborného čaje. 

Žákovské zastupitelstvo si tedy může odškrtnout jednu položku ze sáhodlouhého seznamu plánovaných akcí. 

Další z nich – „Semínka lidem“, o které jste si mohli přečíst v minulém čísle, právě probíhá. Ve spolupráci s městem, se společností Mediální a komunikační servis Říčany a se zahradnictvím Ekoflor Hubert Neumann pro vás Žákovské zastupitelstvo připravilo možnost si doma zasadit několik semínek letniček. Účelem akce je město oživit a také trochu popohnat ty z vás, kteří by se k pěstování květin normálně nedostali. Vypěstování takové rostlinky totiž nedá téměř žádnou práci. Pokud nevíte, jak na to, tady je pár základních postupů a rad:

1. Semínko zasaďte přímo do záhonu, mezi několika semínky dodržujte spon kolem 30 cm. Pokud nemáte zahradu, připravte si květináč o průměru kolem 15 cm a na dno dejte vrstvičku písku, tzv. drenáž. Přímo na odtokový otvor ve dně umístěte kamínek tak, aby ji celou zakryl.

2. Květináč naplňte univerzálním substrátem. Pokud si ho chcete vyrobit doma, použijte 2 díly zeminy, 2 díly kompostu a 1 díl písku. Semínko zasaďte podle velikosti do hloubky 1–2 cm. 

3. Květináč umístěte na slunné místo a pravidelně ho zalévejte. Těsně před květem můžete rostlinku přihnojit univerzálním kombinovaným hnojivem.

Doufáme, že účast na této akci bude co nejvyšší a celé Říčany najednou rozkvetou.

V souvislosti s akcí „Semínka lidem“ také Žákovské zastupitelstvo vyhlásí fotografickou soutěž „Kvetoucí Říčany 2013“.  Jak název napovídá, půjde o fotografie s letní tématikou, konkrétně fotografie květin. Soutěž proběhne v příštích měsících, takže veškeré informace vyjdou v některém z dalších čísel Kurýru.

Aby toho nebylo málo, Žákovské zastupitelstvo pořádá ještě soutěž „Park snů“. Úkolem soutěžících je navrhnout a graficky zpracovat dokonalý volnočasový park. Jedinou věcí, která musí být dodržena, je zaměření prostoru – půjde o park pro teenagery, ne o dětské hřiště.

Pro výherce je připravena peněžní odměna, pro další zúčastněné věcné ceny a rovněž možnost výstavy v prostorách městského úřadu. Uzávěrka soutěže je opět 31. 5. 2013.

 

Anežka Kabátová

Žákovské zastupitelstvo

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena