Zástupce dánského velvyslance v Říčanech zahájil výstavu a projel město na elektrokole

29. 5. 2015

V pátek 24. dubna přijel do Říčan zástupce dánského velvyslance v ČR Lars Kjellberg.

Spolu s vedením města totiž zahájil putovní výstavu „Město v pohybu – Život na kole v dánském hlavním městě“, která byla k vidění na Masarykově náměstí až do 7. května. V rámci návštěvy zavítali také společně na různá místa v Říčanech. Jak jinak než na kolech.

Starosta Vladimír Kořen, místostarostka Hana Špačková a hlavní propagátor akce v Říčanech radní David Michalička nejprve uvítali pana Larse Kjellberga na říčanské radnici. Odstartovali výstavu fotografií a na závěr všichni usedli na elektrokola vypůjčená z Volnočasového centra Na Fialce a společně se zajeli podívat na zajímavé dominanty města.

„Bylo to perfektní. Zástupci dánského velvyslanectví byli z Říčan překvapení. Projeli jsme místa, která prošla v poslední době nějakou změnou. To máte geopark u školy, hradní zahradu, lázeňskou louku, sportovní halu, dětské hřiště u školky nebo centrum Na Fialce,“ vyjmenovává starosta Vladimír Kořen / Klidné město/: „Do všech těchto míst se snadno dostanete na kole, a to je podstatné. Když nesedíte v autě, potkáváte lidi, zdravíte se, usmíváte se, místo pro zastavení najdete, kde chcete.“ Venkovní expozice byla součástí akce podporující cyklodopravu v Říčanech. Po celý květen byly totiž Říčany zapojeny do celorepublikové soutěže Do práce na kole 2015.

 Město v pohybu na říčanském náměstí

Výstava představuje dánský, konkrétně kodaňský fenomén života na kole. Na náměstí u bývalé radnice si tak Říčaňáci mohli například prohlédnout, jak se Dánové vypořádávají na kole se sněhem a deštěm, jak si z kol dokáží snadno udělat třeba kočárek nebo zmrzlinový stánek, nebo jak na kole rozváží poštu či demonstrují. „Život Dánů se točí kolem kola – samozřejmě toho jízdního. Jízda na kole představuje neodmyslitelný prvek životního stylu, kultury a společenského života každého Dána. To, že stovky tisíc Dánů používá kolo dnes a denně nejen k rekreaci, ale také jako dopravní prostředek, nejlépe ilustruje fakt, že kolo vlastní v průměru devět z deseti obyvatel Dánska,“ sdělila Petra Kouřimská z Velvyslanectví Dánského království. Mikael Colville-Andersen je dánský fotograf, filmař, odborník na městskou mobilitu a také cyklistický velvyslanec Dánského království. Jeho výstava 50 fotografií zachycuje nejrůznější aspekty každodenního života na kole ve městě cyklistů, jak se Kodani někdy říká. Cestuje po celém světě, setkává se s politiky na státní i obecní úrovni, je poradcem měst v problematice rozvoje cyklistické infrastruktury a podílí se na kampaních zaměřených na propagaci cyklistiky u široké veřejnosti. Výstava Město v pohybu putovala napříč Českou republikou již minulý rok v rámci kampaně Do práce na kole, kterou pořádá iniciativa Auto*Mat.

                                                                                                             Adéla Ambrožová

 

 

 

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena