Zastupitelé schválili ceny za svoz černých popelnic pro rok 2023

2. 2. 2023

Popelnice na bioodpad, plast a papír jsou ZDARMA 

 S ohledem na nárůst nákladů na svoz a likvidaci odpadu zastupitelé schválili navýšení místního poplatku z odpadu pro rok 2023 z 0,30 na 0,45 Kč za litr objemu nádob na směsný komunální odpad. Říčany přesto stále patří mezi města z nejnižšími poplatky za popelnice. Frekvence svozu se neměnní – směsný komunální odpad bude vyvážen 1x týdně. Přehledný harmonogram svozů najdete na webu města https://info.ricany.cz/mesto/harmonogram-svozu 

 

Kolik zaplatíme za svoz a likvidaci směsného komunálního odpadu z černých popelnic?   

  • 60 litrů / 1404 Kč 
  • 80 litrů / 1872 Kč 
  • 120 litrů / 2 808 Kč 
  • 240 litrů / 5 616 Kč 

 

Známky na rok 2023 již NEJSOU POTŘEBA  
Nahradily je čipy 

Děkujeme vám za spolupráci při placení černých popelnic za rok 2022. Společně jsme všechny změny zvládli. Nově již díky čipům nebudou potřeba známky. Změnil se i systém placení – platba za svozy odpadu se vyměřuje zpětně až na konci roku. To znamená, že popelnice za letošní rok 2023 zaplatíme až v lednu 2024. Svozy popelnic budou v roce 2023 pokračovat automaticky. Nemusíte nikam chodit, nic znovu přihlašovat.  

Výzvy k placení popelnic za rok 2022 jsme rozesílali e-mailem nebo poštou. Zřídili jsme speciální webovou aplikaci, na vaše dotazy jsme odpovídali na infolince, a také vám byly nápomocny kolegyně z finančního oddělení a na pokladně (kterým děkujeme za profesionální přístup).  

 

Každá černá popelnice musí mít ČIP 
Každá řádně přihlášená černá popelnice na komunální odpad musí mít RFID čip (červený nebo černý čip je umístěn zespodu v horním lemu popelnice a na boku popelnice je samolepka s čárovým kódem). Popelnice bez čipu nebudou svezeny.  

  • Pokud jste zjistili, že vaše popelnice nemá čip, volejte infolinku Marius Pedersen: 734 414 622 (od pondělí do pátku v čase od 8 do 16 hodin), nebo pište na email: barbora.malikova@ricany.cz. S největší pravděpodobností vaše popelnice nemá čip, protože jste nepodali „ohlášení k místnímu poplatku za odkládání komunálního odpadu“ či jste ji nenechali v době čipování venku, tzn., že ihned po svozu jste jí uklidili. Čipování probíhalo vždy v den svozu. 

  • Pokud v Říčanech vlastníte nemovitost a ještě jste nepodali „ohlášení k místnímu poplatku za odkládání komunálního odpadu“, musíte tak ze zákona učinit. Povinnost platí i pro majitele chat, nebo i v případě, že nemovitost pronajímáte a nebydlíte zde. Formulář pro ohlášení najdete na našich webových stránkách ZDE: https://info.ricany.cz/mesto/formular-popelnice-2022. Pokud máte elektronický podpis nebo datovou schránku, formulář můžete rovnou odeslat. Jinak jej musíte vytisknout, podepsat a odevzdat osobně na podatelně MěÚ na Masarykově náměstí, nebo poslat poštou na adresu: MěÚ Říčany, podatelna, Masarykovo náměstí 53/40, 251 01 Říčany 

  • Povinnost podat ohlášení má každý majitel nemovitosti určené k bydlení či k rekreaci, která je zapsána v katastru nemovitostí. Má-li dům 2 či 3 bytové jednotky, které jsou zapsané v katastru, musí podat ohlášení každý vlastník bytové jednotky. 

Jestliže jste ohlášení již jednou podali, nemusíte jej podávat znovu!  

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena