Závěrečný koncert sezony KPH – Josef Špaček

25. 4. 2013

Na posledním koncertu sezony 2012/2013 v Městském kulturním středisku vystoupí houslista Josef Špaček za klavírního doprovodu Miroslava Sekery.

Úterý 14. 5. 19.30, MěKS Říčany

 

Koncert porušuje dlouhodobou tradici středečních termínů, byl přesunut vzhledem k termínové kolizi s umělcovým vystoupením na festivalu Pražské jaro.

 

Josef Špaček (* 1986) patří k nejtalentovanějším umělcům nastupující, již zrající generace, a rychle se zařazuje mezi absolutní špičku ve svém oboru. Již v prvním ročníku konzervatoře byl přijat na prestižní školu Curtis Institute of Music ve Philadelphii a za mimořádné studijní výsledky obdržel na závěr cenu Fritze Kreislera. Poté pokračoval na Juilliard School v New Yorku. Velmi úspěšný byl také jako účastník národních a mezinárodních soutěžích. Tak např. v roce 2012 se stal laureátem světové houslové soutěže Královny Alžběty v Bruselu, která je odborníky považována za největší a nejnáročnější soutěž na světě s nejdelší historií – Josef je prvním českým houslistou, který se probojoval v této soutěži do finále. V červnu 2009 obdržel 1. cenu na mezinárodní houslové soutěži Michaela Hilla na Novém Zélandu. V roce 2008 získal 3. cenu a cenu poroty mladých na mezinárodní houslové soutěži Carla Nielsena v Dánsku. V roce 2005 jako vítěz hudebních kurzů Václava Hudečka obdržel mistrovské housle od Martina Petlacha. V roce 1999 získal 1. cenu a laureátský titul absolutního vítěze na mezinárodní Kociánově houslové soutěži.

Jeho koncertní činnost je velmi bohatá. Již od dětství účinkoval na mnoha koncertech a festivalech. Spolupracoval s mnoha významnými dirigenty, jako sólista účinkoval se špičkovými orchestry. Vystupoval na významných pódiích v Dánsku, Finsku, Německu, Anglii, Francii, USA, Švýcarsku, Japonsku, Polsku a Novém Zélandu. Sólovou koncertní činnost kombinuje s působením v České filharmonii, jejímž členem je od roku 2011 na postu koncertního mistra.

Koncertem Josefa Špačka končí mimořádně úspěšná sezona KPH 2012/2013, v níž jsme opět překonali absolutní rekord v počtu prodaných abonentních vstupenek za celou dlouholetou historii říčanských cyklů KPH – návštěvníci si jich koupili 139! Městské kulturní středisko děkuje všem a zvláště členům Kruhu přátel hudby za přízeň, kterou dlouhodobě komorním koncertům věnují. Na úspěšném rozvoji koncertní činnosti v Říčanech mají zásadní podíl.

Těšíme se na nadcházející sezonu 2013/2014.

 

 

Vladimír Levický

 

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena