Zážitky z cest do Whitstable v Anglii, aneb partnerství měst očima studentky

26. 2. 2016

V loňském školním roce, v roce 2015/ 2016, město Říčany vyhlásilo fotografickou soutěž, s názvem „jak vidím své město“. Na to, že to byl první ročník, zúčastnilo se poměrně dost žáků říčanských škol. Štěstí mi přálo a vyhrála jsem první cenu, což v tomto případě byl zájezd do Anglie pro dvě osoby. Letěla jsem se svou sestrou.

Přípravy na cestu byly velice hektické, ale rozhodně to stálo za to. Když jsme dorazily na letiště Gatwick, vyzvedl nás velice milý pan Graham. Odvezl nás do domu, který pro nás měl být na čtyři dny domovem, a také že byl. Bydlely jsme u úžasného, postaršího páru, u Toma a Judy. Mají kočku jménem Kitty, která mi domov připomínala asi nejvíce, sama mám doma čtyři kočky.

Každý den jsme měly na programu něco jiného. V pátek nám počasí moc nepřálo. Pršelo a byl silný vítr. Ale i tak jsme se ráno vypravily s našimi hostiteli do přístavu, kde jsme měly přednášku o historii města Whitstable. Tom a Judy nás odpoledne odvezli do nedalekého městečka Canterbury, kde jsme si prohlédly památky a prošly si obchody, co město nabízí. Večer nás čekalo chutné pohoštění u Gillian a Johna. V sobotu nás z domu vyzvedla Charlot, odvezla nás do obrovského nákupního centra Sainbury’s. Prošly jsme si obchody a vyrazily k moři. Celé odpoledne jsme strávily u moře. Večer byl ve jménu prezentace České republiky a Říčan. Připravila jsem si prezentaci města a doprovodila ji svými fotografiemi. Poznaly jsme spoustu příjemných lidí a ochutnaly česká jídla v anglickém podání. V neděli jsme odlétaly domů. Ráno nás Judy vzala k moři, abychom si ho ještě dostatečně užily. Okolo oběda nás vyzvedla Gillian s Johnem. Cestou na letiště jsme se zastavily v opravdu starém městě, v Chilhamu. Natáčel se zde H. Poirot či Mrs. Marplová. Bylo to krásně strávené odpoledne.

Na rozdíl od České republiky jsem v Anglii nenarazila na zlého, ba ani nepříjemného člověka. Je to tam naprosto odlišné, v dobrém slova smyslu.

Kateřina Tlustá 

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena