Ze starého kina v Říčanech by mohl vzniknout spolkový dům

28. 3. 2014

Vedení města již dlouhodobě přemýšlí nad využitím chátrající budovy kina v Říčanech, které přestalo fungovat v roce 2006. Veškeré dosavadní plány na rekonstrukci prostor však byly neúspěšné, především z důvodu finanční nákladnosti. Nyní přišel s atraktivním projektem přestavby kina na spolkový dům Daniel Kvasnička z Církve bratrské.

 

Říčanské kino letos slaví pětapadesátileté výročí od svého vzniku. Je to však již téměř 8 let, co za sebou zavřel dveře poslední nájemce, a kino přestalo promítat. Celá budova, která kromě promítacího sálu zahrnuje i přilehlý prostor s barem, je od té doby prázdná a její stav se rok od roku horší. Dosud se nenašel vhodný investor, který by chtěl budovu opravit a kino obnovit. A Říčany jakožto vlastník objektu nemá na opravu dostatek finančních prostředků.

S nápadem na kompletní modernizaci stavby přišli z Církve bratrské v Říčanech v čele s jejím farářem Danielem Kvasničkou. Společně s klubem Cesta integrace zaplatili architektonickou studii v libereckém ateliéru UNION ARCH, jejíž architekti Pavel Vaněček a Jakub Hlaváč vytvořili návrh projektu přestavby kina na spolkový dům.

Dům má z architektonického hlediska velmi originální řešení. Dvoupodlažní budova počítá s hřištěm a zatravněnou plochou na střeše. Přírodní styl a nízkoenergetické využití domu dotváří i dřevěná konstrukce s obrostlou zelení a střešní solární panely.

"Delší dobu se hledá odpovídající řešení pro poskytování místních sociálních služeb komunitním způsobem pro rodiny a mládež. Neziskové organizace volají po spolkovém či komunitním domě, který by zastřešoval veřejně prospěšné aktivity a poskytoval dostatečné zázemí i technické vybavení, podporoval jejich život a rozvoj," vysvětluje iniciátor projektu Daniel Kvasnička s tím, že je třeba také vytvořit využitelné rezervy pro boom dětí ve školách, který přichází.

„Spolkový dům by mohl zahrnovat knihovnu, studentský klub, kavárnu, zázemí pro sociální práci v občanském sdružení Cesta integrace, zázemí pro práci s rodinami v Komunitním centru, i prostory pro mateřské centrum nebo občanský klub, místo pro setkání seniorů či pro školní výuku,“ doplňuje radní Zdeněk Hraba /Klidné město/, který tento projekt rozhodně podporuje.

 Spolkový dům také nabídne otevřenou společnou kancelář se zázemím pro MAS Říčansko a jiné neziskové organizace, školicí místnost a víceúčelové sály. Příjemné chvíle u občerstvení zde můžou strávit i občané při čekání na úřadě.

"Takový dům může poskytnout místo pro bohoslužby a aktivity minimálně dvou církví působících v Říčanech nebo pro zcela nenáboženské slavnostní chvíle, oslavy a svatby," doplnil Daniel Kvasnička.

Tvůrci myšlenky spolkového domu komunikují po celou dobu s městem Říčany.  Část budoucích nákladů by mohla uhradit dotace z Integrovaného regionálního operačního programu ze Strukturálních fondů EU a zároveň by mohli na přestavbu finančně přispět různí donátoři, sponzoři či občané formou veřejné sbírky.  

Adéla Michalová, tisková zpráva města Říčany

 

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena