Zelená clona před hlukem z budoucího Pražského okruhu

27. 10. 2017

Výsadba pásů izolační zeleně byla slavnostně zahájena. První dub z rozsáhlé výsadby stromů a keřů, které v budoucnu sníží negativní dopady Pražského okruhu, byl vysazen dne 16. října 2017. Ruku k dílu přiložil starosta města Říčany Vladimír Kořen a Jan Javůrek, jednatel společnosti Zoeller Systems s.r.o. Finančně na projekt přispěje Evropský fond pro regionální rozvoj.

Čtyři pásy zeleně budou do poloviny prosince vysazeny na rozloze přibližně 7 hektarů v lokalitě mezi přivaděčem 101/II, halami společnosti Zoeller a dále směrem k ulici Lipanská. Tyto výsadby budou mít charakter stromo-keřového remízu a dotvářet je bude luční trávník. Celkem zde bude vysázeno na 610 stromů a 30 271 keříků a keřů, které budou chránit obydlené okrajové části Říčan od negativních dopadů budoucího Pražského okruhu. Kromě snížení hluku a prachu, bude nový krajinný prvek důležitý i v plnění funkce proti větrné a vodní erozi.

„Říčany si myslím zaslouží velkou zelenou clonu, která město oddělí od dopravních tepen a vytvoří bariéru před prachem, škodlivými emisemi a hlukem především z dopravy,“ vysvětluje starosta Říčan Vladimír Kořen (Klidné město) a dodává: „Prvních sedm hektarů bude vysazeno do konce roku. Je symbolické, že jsme vysadili první dub nedaleko největší strojírenské firmy v Říčanech firmy Zoeller Systems s.r.o., která letos oslavila 25 let v České republice. Firma patří k velkým tahounům z hlediska ochrany životního prostředí.“

Uvedená lokalita se nachází uprostřed lánu orné půdy, kde byla v minulosti po scelení pozemků a nástupu intenzivního zemědělství odstraněna veškerá stromová i keřová zeleň včetně travního porostu. Tato činnost s sebou nesla všechny negativní jevy jako splavování orné půdy a její degradace, vzniky sněhových jazyků vlivem větru na nechráněné komunikaci, prašnost a hluk v důsledku chybějícího přirozeného filtru.

„Jsme rádi, že se v těsné blízkosti naší firmy realizuje tak významný projekt s pozitivním dopadem na životní prostředí. Domnívám se, že tento záměr má předpoklady efektivně a v poměrně krátkém čase prospět této lokalitě jak z hlediska hlukového zatížení, tak i vizuálně. Zkrátka se do tohoto místa vrací kousek přírody. To samozřejmě vítáme. Jsme koneckonců firma, která se uplatňuje na trhu úzce souvisejícím s problematikou životního prostředí,“ uvedl Jan Javůrek jednatel společnosti Zoeller Systems s.r.o.

S návratem remízů se vrátí i pestrost živočichů a ptáků, kteří zde najdou opět úkryt i potravu a vzniknou nová lokální biocentra. Díky obnově kořenového systému se bude voda lépe zadržovat v krajině a sníží se tím splavování půdy a znečišťování vodních toků. Vysazeny budou jilmy, duby letní a tři druhy javorů – klen, mléč a babyka. Z keřů bude zasazen brslen, trnka, kalina, hloh, růže, líska a ptačí zob od keříčků po velké keře.

Výsadbu a rozvojovou péči o vysazené dřeviny a následnou péči o založené travní plochy realizuje společnost GREEN PROJECT, s.r.o. Město se úspěšně ucházelo o dotaci z výzvy 29 Operačního programu Životní prostředí, která by měla uhradit 80 % nákladů z celkové „vysoutěžené“ částky 4 684 350 korun.

„Myslím, že podobná investice má z hlediska ochrany přírody, zdraví obyvatel i cenné půdy velký smysl. Děkujeme Ministerstvu životního prostředí a jím zřízeným organizacím za podporu,“ dokončuje starosta Kořen.

Projekt navazuje na již proběhlé výsadby v okolí Říčan a další se plánují.

Kateřina Lauerová,

tisková zpráva města Říčany

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena