Zelená změna pro Říčany

27. 8. 2022

Když se s kýmkoli v Říčanech zastavím, tak se téměř vždy dostaneme k tématu, jak se bezpečně a co nejrychleji dostat ve městě z bodu A do bodu B.

Způsobů dopravy je řada, a tak vzniká i řada možných kolizí, které spolehlivě odradí od užívání dalšího zvoleného způsobu dopravy: chodec ohrožovaný koloběžkářem na chodníku, cyklista natlačený autem ke krajnici, babička na elektrovozítku marně čekající, až jí dají ostatní přednost, aby mohla pokračovat v cestě na druhou stranu silnice.

Pojďme to vyřešit. Byli byste pro to, aby vznikly ve městě zvláštní, oddělené pruhy pro cyklisty, koloběžky, e- -koloběžky, minivozítka pro seniory, skaty, inline bruslaře a další?

Jinými slovy byli byste pro to, aby chodci měli svůj chodník, kde je nebude třeba dítě na skateboardu ohrožovat (protože pokud jede na silnici, tak toho dotyčného jezdce zase ohrožují na životě třeba náklaďáky). Aby řidiči měli své silnice, kde se jim nebude pod kola plést cyklista nebo dítě s koloběžkou. A aby všechna ta zbývající „e“ i bez „e“ vozítka měla svůj pruh či cestu?

A poslední, ten největší problém: Kudy? Možností je celá řada – od vybudování nových pásů podél cest (a nemusí mít parametry okresní silnice jako některé cyklostezky), přes vyčlenění části silnic až po začlenění „zelených pruhů“ jako součásti obytné zóny, kde mají na poměrně široké komunikaci chodci i cyklisté relativně velká zákonná práva.

A proč zelená v názvu příspěvku? Podle mě by to chtělo ten pruh či cestu výrazně označit, protože pak bude ten efekt pro všechny teprve reálný. Co vy na to? Dávalo by Vám to, Říčaňáci, smysl?

Zdeněk Hraba, senátor a zastupitel (Změna pro Říčany – STAN)

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena