Zelené cesty do školy 2023

30. 6. 2023

 

Letošního ročníku výzvy Zelené cesty do školy se zúčastnilo 41 tříd z 6 škol (1. ZŠ Říčany, ZŠ U Říčanského lesa, ZŠ Magic Hill, ZŠ Sofie, ZŠ Světice) a nejspíš i další třídy ze ZŠ Bezručova, odkud se k nám ale žádné vyplněné archy nedostaly. Pravděpodobně jste snížení frekvence dopravy ve špičkách nezaznamenali, ale díky výzvě došlo k výraznému omezení počtu jízd autem. A žákům i učitelům to přineslo spoustu nových zážitků. Konkrétně si cestu jinak než autem (tedy pěšky, na kole, koloběžce, kombinací chůze a vlaku nebo autobusu) vyzkoušelo během deseti květnových dní 818 dětí a vykonaly celkem 11 259 cest do školy a ze školy. To by byla už dost slušná šňůra aut! O tisíc aut v ulicích denně méně je odměnou pro nás pro všechny.

Žáky určitě motivovaly odměny od firem Freex a LaserGame Říčany, volnočasového centra Na Fialce a Muzea Říčany, kterým srdečně děkujeme. Velký dík patří i paním učitelkám, které žáky povzbuzovaly a připomínaly zapisování. Gratulujeme vítězné 7. B ze ZŠ U Říčanského lesa, jejichž podíl zelených cest představoval 98 % všech cest do školy a ze školy.

Možná jste se (stejně jako já) domnívali, že autem do školy se vozí hlavně děti z 1. stupně, které bydlí daleko od školy. Odevzdané archy ale ukázaly, že se podíl dětí vožených autem do soukromé školy a například do 1. ZŠ na Masarykově náměstí neliší. Tam přece chodí děti tzv. spádové, které by měly bydlet v okolí, ne? Překvapilo mě i porovnávání způsobů dopravy u dětí zblízka a zdálky. U čtvrťáků ze soukromé školy cestoval pravidelně autem jeden žák z Poděbrad, ale také čtyři bydlící přímo v Říčanech, zatímco jejich spolužáci si jezdili autobusem z Pitkovic, Doubku nebo Tehovce. Možná právě u čtvrťáků se to začíná „lámat“ a rodiče mají větší tendenci je pouštět do školy samostatně, tedy spíš s kamarády. To jsme se letošní výzvou také snažili podpořit. Bonusové body dostali žáci, pokud vedli do školy mladší sourozence nebo děti z okolí. V tom jsou rekordmani páťáci z 1. ZŠ a ze Světic.

Samostatní v cestách do školy z okolních obcí jsou tradičně žáci 2. stupně ze ZŠ U Říčanského lesa, kteří pravidelně dojíždějí autobusem a nebojí se ani sednout na kolo. Paní učitelka z této školy se pochlubila, že také ona vytáhla v květnu po dlouhé době kolo, aby své žáky v pravidelných jízdách podpořila. Výzva motivovala děti dojíždějící z okolních obcí do Světic k častějšímu využívání spolujízdy. Vedla i k vypjatým momentům, například když chlapec o berlích po úrazu nohy přesvědčoval rodiče, aby ho do školy nevozili autem. Děti z Klokočné si užily pěší cestu lesem, připomínající časy Josefa Lady nebo Dětí z Bullerbynu. Příští rok budou mít snad už konečně na výběr mezi romantikou pěšího putování do světické školy a nově zřízeným školním autobusem.

Pokud máte také nějaké zážitky nebo fotky z pěších a cyklistických cest do školy, pošlete je prosím na katerina.cihakova@muzeum.ricany.cz.

 

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena