Zelené cesty do školy i do práce

30. 4. 2023

Také letos v květnu pořádáme na Říčansku výzvu Zelené cesty do školy. Ve stejnou dobu poběží i podobná výzva pro dospěláky Do práce na kole (letos se do ní mohou zapojit i žákovské týmy). Během dvou týdnů se snaží celá třída využít pro dopravu do školy a ze školy jakýkoli jiný způsob dopravy než auto: chůzi, kolo, veřejnou dopravu, skateboardy, koloběžky… Celkem se v roce 2022 kce zúčastnilo 46 tříd z pěti škol (1. ZŠ, ZŠ Bezručova, ZŠ U Říčanského lesa, ZŠ Magic Hill a ZŠ Světice) a děti nachodily a aktivně najezdily (bez aut) neuvěřitelných 11 514 cest. Pokoříme letos loňské výsledky? Vítězné třídy si loni užily zdarma návštěvu trampolínového parku, lasergame nebo bazén, letos pro ně opět chystáme zajímavé ceny.

Jako rodiče můžete podpořit vaše menší děti tak, že si s nimi v květnu užijete společný čas na cestách do školy bez auta. Nebo se můžete domluvit se sousedy či staršími spolužáky dětí na doprovázení vašich ratolestí do školy. Vaši vlastní uhlíkovou stopu z dojíždění do práce i z cest na dovolenou si potom snadno spočítáte na https://mojeco2.cz/vypocet/doprava.

Ale nejde jen o emise oxidu uhličitého. Jak jsme na tom se znečištěním vzduchu každé ráno, můžete kontrolovat na stránkách waqi.info. Najdete tu aktuální údaje pro polétavý prach ze Štefánikovy ulice a z Pacova. Další znečišťující látky jako přízemní ozón, oxidy dusíku nebo karcinogenní benzo(a)pyren se tu bohužel (nebo bohudík?) neměří. A pokud třeba nejásáte z představy, že týdně zkonzumujete množství mikroplastů ekvivalentní jedné kreditní kartě, tak si můžeme všichni aspoň jednu kreditku v květnu ušetřit. Protože právě oděr z pneumatik je jedním z hlavních zdrojů mikroplastů v našem životním prostředí.

Jak by mohly vypadat ulice, které budou pro pěší příjemné, si můžete prohlédnout na výstavě Tvořiště nebo na YouTube kanálu Muzea Říčany v animaci Ulice budoucnosti.

Za organizátory
Kateřina Čiháková (Ekocentrum Říčany) a Markéta Hubínková (Cesta integrace)

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena