Zemřel Václav Postránecký. Říčany uctily jeho památku

31. 5. 2019

S hlubokým zármutkem jsme přijali zprávu o úmrtí Václava Postráneckého, herce, režiséra, divadelního pedagoga a občana Říčan. Vážné nemoci podlehl ve věku 75 let ve svém domě v Říčanech, obklopen milovanou rodinou. Nejen Říčany, ale celá republika přišla o skvělého člověka. Umělce, který miloval život a rozdával radost a pohodu.

Dlouholetý člen Činohry Národního divadla se narodil v Praze 8. září 1943. Říčany se staly domovem pro jeho rodinu v roce 2000.

„Vašek byl dobrý člověk a rozdal tolik radosti, že bude ještě dlouho rozeznívat miliony lidských duší. Měl v sobě energii bytí, která dokáže překonávat čas. Bylo mi nesmírnou ctí strávit s ním několik chvil,“ říká starosta města Říčany Vladimír Kořen.

Napříč generacemi se stal nezapomenutelným v legendární komedii století S tebou mě baví svět. Ztvárnil celou řadu filmových, rozhlasových a televizních rolí, účinkoval zhruba ve 170 zejména televizních filmech a 40 seriálech. Vedle hraní také režíroval, a to v divadle i v televizi. Na FAMU vyučoval režiséry práci s hercem. Jeho hlas k nám promlouval ústy známých světových herců třeba Dustina Hoffmana, Anthony Hopkinse či italského komika Paola Villaggia. Za dabing byl oceněn v roce 2005 Cenou Františka Filipovského. Divadelní cenu Thálie získal v roce 1995 za roli Podkolatova v Gogolově Ženitbě. V letech 2005 až 2011 byl prezidentem Herecké asociace.

Občané Říčan mohli projevit soustrast v kondolenční knize, která byla umístěna od 9. do 14. května v obřadní síni MěÚ. Na hlavní budově radnice visela k uctění památky smuteční vlajka. Poslednní rozloučení s Václavem Postráneckým se konalo ve středu 15. května v historické budově Národního divadla v Praze, na něj zaslaly Říčany smuteční věnec. Starosta V. Kořen se zúčastnil smutečního obřadu ve strašnickém krematoriu, po němž předal pozůstalé rodině kondolenční knihu.

Václav Postránecký zůstane v našich vzpomínkách jako vynikající herec a náš soused. Čest jeho památce!

Kateřina Lauerová

tisková zpráva města

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena