Žijeme tu společně

29. 11. 2020

 

Tato věta byla před dvěma lety jedním z volebních titulků Klidného města. Nedávno jsem si na ni několikrát vzpomněl. Máme to štěstí, že můžeme žít v městečku, kde se hodně známe. Cestou do Prahy vlakem vždycky někoho potkáte, stejně jako před školou, na sobotním trhu, na cyklostezce či na houbách. Většina z nás se chce na ty druhé usmát, prohodit pár slov, dát si společně kávu nebo si třeba zasportovat.

V posledních týdnech nám to znemožňují vládní nařízení. Někteří řeší výpadek příjmů, jiní mají obavy o zdraví své či blízkých. Jedni všechna opatření důsledně dodržují, druzí je neuznávají a kritizují. V obou táborech mám své dobré kamarády a myslím, že každý má na svůj postoj právo. Velmi mě pak mrzí, když se tito přátelé dokáží do krve hádat, zda je správné nařizovat nošení roušek či zavírat školy a restaurace. Navíc stále se měnící pravidla i chování těch, kdo je zavádí, nejistotu jen zvyšují. Proto prosím, zkusme dnes ještě více respektovat své okolí a názory ostatních, i když se nám zdají přehnané. Přestože se v něčem neshodneme, stále jsme a budeme sousedé. Hledejme to dobré, pomáhejme si a buďme pozitivní.

Lehkou paralelu vidím někdy i v naší malé lokální politice. Ačkoliv tu bydlíme společně a vždycky se budeme potkávat na Jurečku či u Marvánku, dokáže nás někdy rozeštvat „jen“ to, že máme jiný názor. Ten nemůže Kořena s Michaličkou a Špačkovou ani cítit, jiný na Klidné město nedá dopustit. Jeden chce přistavět dvě patra, druhý by rád koukal do zeleně. Někdy lze najít kompromis, ale nikdy nevyhovíme všem. A je velká škoda, když odlišné názory způsobí rozkol mezi kamarády či sousedy. Sám s tím občas bojuji, protože práce na radnici prostě přináší kolize. Snažím se proto, nejen v práci, hledat témata, která nás spojují. Těch kolizních bude vždycky dost a dost. Za mě je lepší vidět na věcech vždy to dobré. Vždyť tady v Říčanech opravdu chceme žít společně, ne?

Přeji vám klidný advent a co nejvíce pozitivních chvilek s těmi, které máte rádi.

David Michalička,

místostarosta (Klidné město)

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena