Žil v Říčanech, oslaví ho Želeč

1. 5. 2015

Dnes už sotva si někdo vzpomene na brýlatého pána úřednického vzezření, který bydlel v Říčanech a po návratu z práce u Okresního soudu v Benešově, odcházel občas do polí a maloval okolní krajinu, nebo některá zajímavá zákoutí svého městečka.

Málokdo tenkrát věděl, že jeho sousedem v Černokostelecké ulici je talentovaný ilustrátor, absolvent  umělecko průmyslové školy, Vincenc Hehl (1901-1977). Jeho bravurní kresby a akvarely, které v meziválečném období zdobily dvě desítky knih, usínaly pod přikrývkou zapomnění a on sám jen minimálně vystavoval, většinou jen skromně při kolektivních projektech spolu s jinými autory..

A přesto, jakoby se překvapivě, shodou šťastných náhod letos otevřela bájná truhla a vydala nám poklad - soubor Hehlových ilustrací na téma přísloví, rčení a pořekadel, říkanek a lidových písní..Jsou to moudré a vtipné temperové malby malých rozměrů, brilantně vypracované do nejmenších detailů. Jsou to tušové kresby krajiny, pro které jakoby vzorem byly práce mistra Mařáka. Jsou to kreslené žerty, kterým ani po sto letech od doby svého vzniku nevypadly ostré zuby výsměchu a kritiky dobovým poměrům ve společnosti..

Bohatě koncipovanou výstavu Hehlova díla představuje největší soukromá jihočeská Obrazárna Špejchar Želeč (www.spejcharzelec.cz) od dubna až do poloviny června letošního roku. Místo katalogu, vydala obrazárna rovnou knížku, která svým grafickým provedením a výběrem obrázků, získala podobu voňavé laskominy, místy ozdobené hořkou mandlí.. Je to publikace něžná na pohled a moudrá uvnitř, s varovně rozhoupaným srdcem. Je to knížka pokorná a zároveň vyzývavá, narodila se očím pro radost a zároveň z ní trochu mrazí v duši napůl skrytým vyzněním. Nenásilně radí, jak žít, aby se člověk neproměnil v hlupáka. Hehl své obrázky maloval v průběhu čtyřiceti let a ukládal je do desek a snad ani nevěřil, že někdy ožijí ve veřejném prostoru.

Obrázky se neztratily a dnes nás čerstvě vábí a přitahují. Jsou k pomazlení, ale také hrozí píchnutím o skrytý trn. Bolístka, kterou vyvolají, by nás mohla vést k nápravě vlastního kalného jednání a pokřivených činů.

Vincenc Hehl pracoval s moudrostí ověřenou po tisíc let, s moudrostí, která je platná i dnes.

Pavel Šmidrkal

 

 

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena