Životní koučink s Kamilou Ulčovou: hodně lidství a špetka humoru

1. 11. 2020

 

Koučink už dávno není služba jen pro vyvolené top manažery, čím dál více ho využívají lidé napříč celou společností. Co může profesionálně vedené koučování změnit v životě člověka? Na to jsme se zeptali koučky a moderátorky Kamily Ulčové.

 

Kamilo, proč je koučink poslední dobou tak populární?

Je to tak, stále více lidí objevuje koučink a vrací se k němu. Dobře vedený koučink totiž bývá velmi účinným prostředkem, jak se v životě posunout správným směrem. Navíc je to velmi respektující a silná metoda, jak pracovat s úžasnou lidskou myslí.

není to jen jeden z módních trendů?

Máte pravdu v tom, že je to trend. Ale slovo „módní“ bych důrazně vyměnila za „moderní“.

Koučink patří a bude patřit do života lidí tohoto století. Stále více z nás si totiž uvědomuje, že jako je třeba starat se o tělo, chrup, šatník nebo kondici, za ještě větší pozornost stojí péče o životní rozvoj, mysl a duševní svět. V tom může opravdu efektivně pomoci práce s profesionálním koučem.

čím lidé nejčastěji za koučem chodí?

Pokud mohu mluvit z vlastních zkušeností, je několik témat, která se opravdu často opakují. Teď, v době coronavirové, lidé pochopitelně bojují s pocity úzkosti, strachu, nejistoty a frustrace.

Jinak často s klienty řešíme mezilidské vztahy, práci, finance, motivaci a cíle, životní křižovatky, ale také hledání sebevědomí, pocitu štěstí a poznávání sebe sama. Koučovala jsem ale i velký úklid chalupy, problémy se spánkem, proces hubnutí a různé zlozvyky. Je to velmi pestré, tak jako jsou jedineční moji klienti.

Jak koučování u vás probíhá?

Je to opravdu jednoduché a není se třeba ničeho obávat. Klient mi napíše na mail, spojíme se a dohodneme si první, bezplatnou konzultaci. Tam se seznámíme a otevřeně si povídáme o tom, co od spolupráce očekáváme, ladíme představy a různé detaily. Zkusíme také první koučovací rozhovor, kde si klient může vyzkoušet, jaké je koučování se mnou. Vše je na www.kamilaulcova.cz

A jaké tedy je koučování s vámi?

Především je vždy o vás. Empatie, naslouchání, lidskost a etika jsou pro mne při práci naprosto klíčové. Jsem člověk veselý a temperamentní, ale s věkem nabývám, zaplaťbůh, klidu. Rozhodně u mne nečekejte žádnou esoteriku, já dám na vědu. Při koučování používám mezinárodně uznávanou koučovací metodu neurokoučinku, která se efektivně opírá o poznatky z neurovědy. Velmi jí věřím a miluji její přínos pro klienty. Také se snažím být flexibilní a kreativní kouč, takže struktura procesu jde vždy ruku v ruce s lidským pohledem na věc. A připravte se na trochu humoru, bez toho bych to nebyla já.

te nějakou specializaci?

Koučuji každého, kdo si to přeje. Ale myslím, že takovou mojí specialitou je koučování dětí a teenagerů. A také se zaměřuji za health koučink, tím teď už pár měsíců žiji.

Mohu se vrátit ještě k těm dětem? Jak to vypadá v praxi?

Rozhodně nejsem dětský psycholog nebo terapeut. Není to ve smyslu, že někomu „opravím“ dítě, aby se chovalo, jak si rodiče přejí. K dětem přistupuji jako kouč, pomáhám jim přemýšlet, vedu je jejich myšlenkami, aby je obohatily a samy nacházely svá nejlepší řešení. Respektuji je a naslouchám jim, stejně jako dospělým. Pro děti je to docela zábava a zároveň jim naše sezení přináší mnoho užitečného. Koučování je samozřejmě vhodné pro trochu větší děti, které se už chtějí rozhodovat samy a začínají řešit svůj svět.

Nabízíte „bezpečný“ koučink, co to znamená?

Slovem „bezpečný“ myslím nyní především „distanční“. Cítím, že lidé teď opravdu potřebují mentální podporu, ale zároveň se mohou obávat přímého kontaktu. Ráda bych vyslala zprávu, že koučovat po Skypu nebo po telefonu je plnohodnotné a velmi užitečné. Nemusíme zkrátka sedět v jedné místnosti, abychom mohli spolu koučovat. Dokážeme se domluvit i na osobním setkání v dostatečné vzdálenosti a s rouškami, ale mluvit na metr od sebe teď prostě chvilku nepůjde.

I tak může být koučink vaši velkou podporou a benefitem v době karantény a zmrazeného světa.

Děkuji za rozhovor! S radostí.

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena