Zjednodušení parkovacího systému

29. 5. 2022

 

JEDNA ZÓNA, JEDNA CENA PRO VŠECHNY ŘÍČAŇÁKY – 100 KČ NA ROK

Vedení města připravilo zjednodušení parkovacího systému, neboť z podnětů a připomínek občanů jasně vyplynulo, že lidem vadí komplikovanost zón a rozdílnost cen. Proto plánujeme pouze JEDNU ZÓNU A JEDNU CENU PRO VŠECHNY ŘÍČAŇÁKY – 100 KČ ZA ROK. Zavedena bude pouze jedna placená oblast a v ní pouze jeden tarif (plus Masarykovo náměstí, kde zůstane zachováno pravidlo, že platíme všichni). Plánované zjednodušení parkování pozdrželo rozhodnutí kraje, které padlo na základě podnětů dvou občanů Říčan. Nutno připomenout, že toto rozhodnutí vykazuje mnoho nestandardních prvků i zásadních pochybení.

Parkování bez regulace

V březnu došlo z rozhodnutí Odboru dopravy Krajského úřadu Středočeského kraje k zneplatnění dopravní značek a bylo pozastaveno placené parkování. V důsledku toho se dopravní situace poměrně rychle vrátila do stavu před zavedením systému a většina ulic se znovu zcela zaplnila. A to zejména kolem nádraží a v centru města. Nárůst počtu zaparkovaných vozidel je znát na první pohled. Více aut v ulicích potvrdily i dopravní průzkumy (graf nahoře). Ty probíhaly v pěti etapách, během kterých se sčítala zaparkovaná auta (první šetření proběhlo již v červnu 2020). Výsledky jasně ukazují, že po zavedení systému v srpnu 2021 se doprava zklidnila, vozů znatelně ubylo. Letos v březnu, kdy bylo v celých Říčanech možné opět parkovat bez regulace, se čísla vrátila zpět. Počet parkujících aut je nyní stejně vysoký jako před zavedením regulace.

V centru města je po zrušení regulace ZNOVU denně o 325 aut VÍCE

 

Přeplněné bylo i Masarykovo náměstí

Z důvodu rozhodnutí kraje nemohla být regulována doprava ani na Masarykově náměstí, kde pár dnů po zrušení placeného parkování vznikaly kolapsové situace. Odbor dopravy města v nejrychlejším možném čase na náměstí opět stanovil přechodné dopravní značení, aby se situace vrátila do původního stavu a došlo ke zklidnění. Na náměstí se opět platí a díky tomu zde většinou místo pro zastavení opět najdete.

Parkovné lze zaplatit v automatech, ale také pomocí aplikace MPLA nebo SMS platbou na čísle 90230.

Situace na Komenského náměstí se po zrušení regulace zhoršila

Dopravní průzkum zaměřený na monitoring parkovaní v centru města provedla městská policie shodnou metodikou dvakrát. Nejprve dne 21. 2. 2022, kdy regulace parkování platila a následně znovu dne 21. 3. 2022, kdy již bylo dopravní značení částečně zneplatněno. Parkovací místa však zůstala na komunikaci vyznačena, stání na takových místech ani po částečném zneplatnění značení není hodnoceno jako přestupek.

Z dopravního průzkumu Městské policie Říčany po zrušení poplatku za parkování vyplynuly mj.:

● Nárůst parkujících vozidel na Masarykově náměstí.

● Nárůst parkujících vozidel i v lokalitě u sportovní haly a zimního stadionu – ul. Škroupova, Dvořákova.

● Nárůst parkujících vozidel na Komenského nám. (21. 3. byla parkovací kapacita naplněna).

● Nárůst parkujících vozidel v ul. Bezručova, a to jak v části u nádraží, tak u nemocnice.

Referendum ukázalo, že většina Říčaňáků není zásadně proti regulaci parkování.

Přesto vedení města vzalo kritické hlasy v úvahu a systém zásadně zjednodušuje. Aut je totiž v našem městě moc. Každý může posoudit, jak se možnost zaparkování v centru a u nádraží změnila po dočasném pozastavení regulace parkování. Městská policie Říčany provedla 27. 4. 2022 na parkovišti u nádraží průzkum. Z výsledků vyplynulo, že 41 % dotazovaných řidičů přijelo z okolních obcí.

O své peníze nikdo nepřijde

Tam, kde dojde ke snížení ceny ročních karet (například z 1 000 Kč na 100 Kč ročně), je v plánu adekvátní prodloužení platnosti anebo (v případě zájmu) vrácení části ceny roční karty. Nový ceník se připravuje. O své peníze tedy v žádném případě nikdo nepřijde. Cílem města není vydělávat na svých občanech, jde o zlepšení podmínek k parkování právě pro domácí obyvatele.

Parkování v ul. Nádražní nebylo v rámci tohoto průzkumu detailně hodnoceno. Zde je parkovací kapacita naplněna denně na 100 %, vozidel zde stojí více, než umožňují obecné pravidla silničního provozu. S uvolněním regulace se zde navyšuje počet vozidel, která parkují nejen v rozporu pravidly silničního provozu, a také na hranici samotné průjezdnosti komunikace.

Po zavedení parkovacího systému u nádraží zaparkovalo o 30 % více Říčaňáků než dnes, kdy je systém z rozhodnutí kraje pozastaven (data ze sčítání Městské policie a průzkumu ze dne 21. 3. a 27. 4. 2022).

 

Parkoviště nedaleko OC Albert s regulací parkování

Parkoviště nedaleko OC Albert po pozastavení regulace parkování

Každodení parkování u nádraží po zastavení parkovacího systému

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena