Zlatý oříšek Středočeského kraje 2015 letos ovládly samé dívky: parkuristka, stolní tenistka a mažoretka

30. 10. 2015

Již pátým rokem se v Říčanech konalo krajské kolo soutěže pro talentované děti Zlatý oříšek 2015.

Do soutěže se přihlásilo téměř 50 dětí a 15 nejlepších předvedlo své výkony na slavnostním finále v neděli 4. října v kulturním centru Labuť. O třech vítězkách, které obdržely tradiční sošku a šek na 10 tisíc korun, rozhodla odborná porota. Speciální cenu starosty města Říčany si odnesl tanečník a stepař Kryštof Klein.

Zlatý oříšek je určen pro šikovné a nadané děti, které vynikají nebo sbírají úspěchy v uměleckém, sportovním nebo vědeckém odvětví. Středočeské předkolo soutěže probíhá každoročně v říčanském kulturním centru Labuť. Do finálového klání se probojovalo 15 nejlepších dětí nebo skupin ve věku do 14 let ze Středních Čech. Ukázky všech účinkujících pak ohodnotila odborná porota složená ze známých osobností.

Na tři nejnadanější děti ze Středočeského kraje čekala odměna v podobě sošky Zlatého oříšku od brněnského výtvarníka Jaroslava Homoly, diplom a poukaz v hodnotě 10 tisíc korun. Další speciální cenu a šek na 25 tisíc korun předává zvolenému soutěžícímu z Říčan starosta města Vladimír Kořen.

„Peníze, které dětem každoročně věnujeme, jsou určené pro jejich další osobní rozvoj v oboru, ve kterém se stali úspěšnými. Zároveň nás těší, že všech 15 soutěžících je automaticky přihlášeno do celostátního kola Zlatého oříšku, kde mají šanci se probojovat do finále a získat další podporu. Celostátní finále můžete sledovat každoročně v České televizi na Nový rok,“ připomíná místostarostka Hana Špačková

Cenu Zlatý oříšek Středočeského kraje si v letošní silné konkurenci odnesly jedenáctiletá drezúristka a parkurová skokanka pony Julie Pásková z Říčan, třináctiletá stolní tenistka Kristýna Pěnkavová z Vlašimi a čtrnáctiletá mažoretka Sára Klímová z Mělníka. Zlatý oříšek starosty města Říčany obdržel dvanáctiletý stepař Kryštof Klein, který se věnuje cloggingu - westernovému stepování. Nadaný mladík z tanečního studia DANCE EB slavil například výhru na otevřeném Mistrovství ČR 2014 v dětských country tancích v kategorii B2M a sólo mladší.

Přehlídka netradičních zájmů a koníčků

O vítězství usilovalo mnoho sportovců, muzikantů, ale i dětí s neobvyklými zájmy nebo nezvyklou kombinací. „Kuriózní byla hokejová brankářka v plné výstroji, hráč na ukulele, harfenistka nebo dva cvičení pejskové dívky, která jako druhou aktivitu předvedla hru na hoboj. O krásné minipředstavení se postaral také dětský divadelní soubor Tyl z Dolních Stakor, který překvapil všechny přítomné bohatou výpravou, kostýmy i pěveckými a tanečními výkony,“ říká koordinátorka akce Jitka Bahenská.

Porotu letos zastupovali vedoucí projektu Zlatý oříšek a organizátor soutěže Jiří Kotmel, hudební pedagožka a zpěvačka Eliška Erlichová, místostarostka města Hana Špačková, organizátorka kulturních akcí ve městě Říčany Jitka Bahenská, ředitel KC Labuť a Husovy knihovny v Říčanech Vladimír Levický, taneční mistr Ivan Vít, známý říčanský výtvarník, hudebník a sportovec Tomáš Hřivnáč, novinář a místopředseda Rady České televize Jaroslav Dědič a hudebník Ondřej Pátek. 

Zábavným nedělním programem, který přilákal několik desítek diváků, provázela Lucie Nejedlá.

Adéla Ambrožová,

 tisková zpráva města Říčany

 

Zlatý oříšek se v Říčanech představil v plné parádě!

Julie Pásková z Říčan, která se věnuje drezúře a parkurovému skákání pony, prozradila něco o svém koníčku a „pochlubila“ se divákům množstvím vítězných trofejí.

 

Kristýna Pěnkavová z Vlašimi je zase vášnivou stolní tenistkou. O své sportovní aktivitě si popovídala s moderátorkou akce Lucií Nejedlou.

 

Kus ze svého tanečního talentu spolu s povedenou choreografií předvedla i mažoretka Sára Klímová z Mělníka.

 

Do říčanského finále se probojovalo 15 nejlepších dětí nebo skupin. Říčanské barvy hájil i Kryštof Klein, který sbírá úspěchy v cloggingu - westernovém stepování. "Vystepoval" si tak cenu Zlatý oříšek starosty města.

 

A letošní ročník byl bohatý i na méně známé a netradiční sportovní a umělecké koníčky. Mezi nimi nechyběly třeba hokejistka, harfistka či cvičitelka psů. 

 

V porotě zasedla například zpěvačka Eliška Erlichová a grafik Tomáš Hřivnáč.

Adéla Ambrožová

 

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena