Změna na hejtmanství může Říčanům pomoci

1. 11. 2020

 

Krajské volby máme za sebou a Říčany mají v krajském zastupitelstvu silnější hlas. Chtěl bych pogratulovat M. Šmolíkovi (ODS), P. Tomášovi (Piráti) a hlavně P. Peckové (STAN), která se stane hejtmankou. Právě s mnichovickou starostkou už koordinujeme některé kroky v rámci krizového řízení. Důležitější jsou ale dlouhodobé cíle, kterých potřebují Říčany dosáhnout ve vztahu ke Středočeskému kraji.

 

1. Přesun Správy a údržby silnic Středočeského kraje pod Mlýnským rybníkem a převod pozemků městu, aby v blízkosti centra a cyklostezky mohl vzniknout nový park. Vlnité plechy a brownfield by nahradil nádherný prostor pro oddech, sport i kulturu.

2. Koordinace přeložky silnice 101 s Magistrátem hl. m. Prahy. Říčany usilují o to, aby se klíčová křižovatka dvou velmi frekventovaných silnic (Černokostelecké a právě 101) posunula mimo katastr města. Mělo by to zásadní vliv na průjezd městem.

 

3. Řešení parkování ve vazbě na železniční trať Praha – Benešov. Město vytipovalo novou lokalitu pro P+R parkoviště mimo obydlenou část města. V úvaze bylo i vytvoření nové žel.zastávky. Nyní je potřeba projekt připravit a najít pro něj finance v rámci ITI Metropolitní oblasti Praha. Tam je slovo kraje zásadní.

 

4. Zásadní otázkou je také dohled nad přípravou územních plánů obcí v okolí Prahy. Rozšiřování zastavitelných ploch, neregulovaná suburbanizace i tlak developerů mohou snižovat zásadním způsobem kvalitu života obyvatel (doprava, vodárenská infrastruktura, služby i životní prostředí). Koordinace je důležitá i s hlavním městem, protože přímo za našimi humny se chystají projekty pro tisíce nových obyvatel.

 

5. Koordinace výstavby sportovní haly u gymnázia. Tato potřebná stavba nesmí svým provozem přenášet zejména dopravní tlak na okolní nemovitosti. Město připravuje rozšíření parkoviště u Olivovy ulice, ale očekává spolupráci právě se Středočeským krajem. Výstavba navíc musí respektovat vzrostlé stromy, každý strom starší 50 let je pro střed města velmi cenný, takřka nenahraditelný.   

Věřím, že všichni tři krajští zastupitelé přispějí nějakým dílem k řešení nejen těchto pěti okruhů a držím jim palce, aby se jim to dařilo.

Vladimír Kořen, starosta (Klidné město)

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena