Znečištění a odpadky v Říčanech

4. 4. 2021

Názor L. Nováček, reakce P. Auředník

 

Žiji v Říčanech již 4. rokem, celkově jsem zde spokojený a s povděkem využívám veškerou nabízenou občanskou vybavenost, infrastrukturu i krásnou přírodu kolem.

V posledních dvou letech si ale čím dál intenzivněji všímám množství odpadků (plastů, papírů, rozbitého skla, plechovek, nedopalků atd.), které se válejí všude kolem. Velmi často sbírám odpadky v okolí svého bydliště, nicméně nedávná procházka kolem obchodu Tesco, Billa, Rossmann a industriální zóny či v okolí Jurečku mě doslova šokovala, co se týče nepořádku.

Dalšími místy silného znečištění bývá blízké, ale i vzdálené okolí stanovišť kontejnerů/popelnic a překvapuje mě, že pracovníci svozu odpadu pravidelně tyto místa neuklízejí.

Vizitkou města bývá i čistota a údržba ulic, parků, parkovišť, hřišť a okolní přírody celkově. Chtěl bych tímto dopisem apelovat na radní, aby našli řešení zmíněného problému a aby všechny části města (včetně těch odlehlejších) byly pravidelně monitorovány a důkladně uklízeny.

Na vině jsou samozřejmě i samotní obyvatelé (bohužel často tento nepořádek dělají děti a teenageři), kteří obaly od jídla či plechovky s klidem odhodí i přesto, že jsou pár metrů od koše. 

Chtěl bych tímto požádat všechny občany Říčan a okolních vesnic, aby se i oni nezávisle zapojili do úklidu odpadků v okolí jejich bydliště. Díky této vzájemné laskavosti a pomoci budeme moci být o to víc  hrdí na to, že žijeme v nejlepším městě pro život v ČR.

Libor Nováček

 

Vážený pane Nováčku,

děkuji Vám za Váš příspěvek a iniciativu při úklidu městských pozemků.

K danému tématu bych Vám rád sdělil následující:

Situace s nepořádkem není ideální. Obzvláště v dnešní zvláštní době vzniká domácího odpadu bohužel násobně více, než tomu bylo doposud. Je to posléze znát i v naplněnosti odpadkových košů a nádob separovaného odpadu. Vzhledem k této situaci jsme nechali ověřit možnosti, jak celou situaci zlepšit, a začali jsme následujícími kroky: 1. Osadili jsme informační cedule u stanovišť separovaného odpadu.

2. Vytipovali jsme prozatím sedm stanovišť, kde byl problém největší, a tyto jsou nově uklízeny 2× týdně, místo původního jednoho úklidu. Všechna ostatní stanoviště jsou i nadále uklízena 1× týdně.

3. Zintenzivnili jsme úklid městských prostor, který provádí zaměstnanci města z oddělení technických služeb.

4. Probíhá výběrové řízení na úklid některých exponovaných pozemků města (např. kolem cyklostezky) tak, aby došlo ke zlepšení i na místech, kde je velká fluktuace obyvatel, a tudíž zde dochází k většímu znečištění.

5. Nechali jsme prověřit a posléze opravit všechny nádoby na tříděný odpad ve městě.

Závěrem bych chtěl dodat, že není v silách města udržet perfektní pořádek na všech pozemcích, které patří do jeho v majetku, a je zde třeba pomoc všech obyvatel. Základ je, aby byli lidé zodpovědní a nevyhazovali odpadky do přírody. Košů je nyní po městě nejvíc v historii. Každý může také přidat svou ruku k dílu, např. jako vy, když seberete čas od času nepořádek při procházce městem (osobně to dělám denně).

Existuje také aplikace Říčany v mobilu, zdarma dostupná, kde je možné jakoukoliv závadu, nejen odpadky v ulicích, pohodlně nahlásit a město se poté postará o nápravu.

Mám také v plánu na jaře zorganizovat několik brigád v rámci tradičního jarního úklidu. Za tipy, kam přistavit kontejner, dodat rukavice a pytle, předem děkuji všem občanům, kteří by se do takových akcí rádi zapojili.

Všem zodpovědným občanům, kteří přiloží ruku k dílu, předem děkuji!

S pozdravem

Petr Auředník, radní

petr.aurednik@ricany.cz

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena