Zpráva o stížnostech, peticích a ostatních podáních za rok 2016

27. 1. 2017

Agendu stížností, petic a ostatních podání podle organizačního řádu Městského úřadu v Říčanech zajišťuje útvar interního auditu (ÚIA) v souladu s platnými právními a vnitřními předpisy.

Každoročně ÚIA předkládá Radě města Říčany a kontrolnímu výboru Zastupitelstva města Říčany zprávu o stížnostech, peticích a ostatních podáních za příslušný kalendářní rok.

Souhrnný přehled stížností, petic a ostatních podání za rok 2016

 

Stížnosti

Petice

Ostatní podání a podněty

Šetření VOP

Přijato za rok 2016 celkem

32

6

49

2

 Z toho: důvodné

2

 

 

 

              částečně důvodné

0

 

 

 

              bezdůvodné

30

 

 

 

Nejvyšší počet stížností podaných podle § 175 správního řádu směřoval na práci přestupkového oddělení odboru právního (dále OP). Množství stížností souvisí s charakterem agendy OP a podání stížnosti na chování referenta či jeho postup je jedním z prostředků obrany účastníků řízení. Ve všech případech byly stížnosti po přešetření vyhodnoceny jako nedůvodné. Na druhém místě v počtu podaných stížností dle § 175 byl odbor správních agend a dopravy (dále OSAD) a to zejména agenda registru vozidel. Z celkových 12 podaných stížností byla jedna shledána důvodnou a OSAD zahájil ve věci nové řízení.

Petice podané v roce 2016 obsahovaly požadavky na zlepšení stavu konkrétních místních komunikací, úpravu dopravního značení, vybudování přechodu pro chodce, připomínky k novému způsobu pronájmu tělocvičen základních škol atd.

Po obdržení petice za zrušení navrhovaného propojení Pražského okruhu přes komunikace Černokostelecká a Říčanská u obce Pacov a za změnu trasy přeložky II/101 vstoupilo vedení města aktivně v jednání se zástupci investora stavby odborem dopravy Středočeského kraje, náměstkem primátorky MHMP pro dopravu a se starosty okolních obcí. Cílem probíhajících jednání je prosadit, aby přeložená trasa silnice II/101 v úseku Úvaly - Pacov byla dále napojena přímo na budoucí okruh kolem Prahy a to severně od MČ Praha Nedvězí do plánované mimoúrovňové křižovatky a aby plánované narovnání a zkapacitnění silnice II/101 neznamenalo navýšení dopravní zátěže pro Říčany.

Ostatní podání a podněty k výkonu samosprávy již tradičně směřovaly k probíhajícím investičním akcím na území města, ke stavu veřejného osvětlení, místních komunikací a chodníků, k intenzitě dopravy na územní města a z toho plynoucí negativních vlivů na životní prostředí a bezpečnost, na obtěžování hlukem a k aktuálnímu dění v mateřských či základních školách. Podání zaměřená na výkon státní správy nejčastěji kritizovala práci registru vozidel včetně délky čekacích lhůt a postup při udělování pokut za překročení rychlosti.

Vedení města, MěÚ a odpovědní zaměstnanci se všemi stížnostmi, peticemi a podáními v roce 2016 zabývali. Snažili se je řešit co nejlépe v rámci finančních možností schváleného rozpočtu města a personálních kapacit MěÚ. Všechny stížnosti, petice a ostatní podání doručené na útvar interního auditu v roce 2016 byly vyřízeny v zákonné lhůtě.

Věra Likešová,

vedoucí útvaru interního auditu

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena