Zprávičky ze školičky Kuřátko: Noc s Andersenem – nocování ve školce

31. 5. 2023

Naše školka Kuřátko se na konci března připojila k celorepublikové akci na podporu dětského čtenářství s názvem Noc s Andersenem. Cílem bylo procvičit u dětí předčtenářské dovednosti – orientaci v obrázcích, usuzování na základě vlastních zkušeností i předvídání – a dovést děti k poznání, že kniha je zdroj zábavy i poučení, a vzbudit v dětech celoživotní zájem o četbu.

Paní učitelky Lucka a Jana připravily v rámci této akce pro děti ze třídy Koťátek celodenní program završený společným přespáním dětí ve školce.

Děti se v pátek ráno 31. 3. 2023 sešly ve třídě se svými plyšovými medvědy různých druhů a velikostí a projektový den s knihou mohl začít. Odvážné děti ze třídy Koťátek si užily školkový den a noc s knihou Daisy Mrázkové Můj medvěd Flóra. Příběh o medvědici vede děti k empatii, altruismu a k prosociálnímu chování. Knížku si děti společně se svými učitelkami nejen přečetly, ale zároveň si její příběh i postupně prožily. S využitím metod dramatické výchovy vedly učitelky děti k tomu, aby si vyzkoušely pocity, jaké asi prožíval medvídek opřený o strom, když si ho nikdo nevšímal. Pak se stejně jako medvídek v příběhu ve dvojicích navzájem jemně vypraly. Zahrály si na tátu z příběhu a poznávaly, kdo je schovaný pod dekou. Stejně tak si pak hrály na postavy z příběhu Petra a Helenky a seznamovaly svoje medvědy s hračkami ve třídě. S pomocí obrázkové dětské knihy s názvem Mapy, kde je vykreslen svět, poznávaly Flóřiny předky. Nejvíce ovšem děti nadchlo večerní dobrodružné vyhledávání „ztracených“ Flóřiných dopisů. Paní učitelky je ukryly po celé budově školy. Neobvyklý byl pro děti pobyt na školní zahradě v nezvyklou podvečerní dobu se zážitkem stmívání i společná večeře, kdy za okny školy byla už úplná tma. Pak děti na dobrou noc shlédly večerníček, o čem jiném než o medvědech, a už hajdy do peřin. Druhý den v sobotu ráno se po medvědí snídani děti s úsměvem vítaly se svými rodiči, a jak řekl jeden hoch: „Tahle přespávačka byla vážně super. Den i noc s Flórou byly zkrátka báječné.

Lucie Šůchová, zástupkyně ředitelky

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena